2024. március 28., csütörtök

A Netflix óriási pofont kapott a Golden Globe-on

Vasárnap este tartották a 77. Golden Globe-gálát, és a főbb kategóriákban Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja és Sam Mendes első világháborús filmje nyertek

A Netflix végre bemutathatott volna a Hollywoodnak, hogy igenis helye van a nagyok között, és észre kell venni a streaming szolgáltatót, ha a legjobb filmekről van szó.

Minden esélyük megvolt, hogy Martin Scorsese Az ír című filmjéről vagy Noah Baumbach Házassági történetéről szóljon az este – A két pápáról nem is beszélve –, ehelyett Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood) és Sam Mendes első világháborús filmje, az 1917 (nálunk január végén mutatják be) nyerte az estét.

A főbb kategóriákat ez a két alkotás vihette el, míg a Netflix csupán a legjobb mellékszereplő kategóriájánál tűnt ki (Laura Dern kapta a Házassági történetért), illetve a tévés díjaknál Olivia Colman vitt haza egy szobrot A korona (The Crown) című sorozatban nyújtott alakításáért.

A Netflix nagyon magasról zuhant vissza a földre, hiszen a harmincnégy jelölésből csak kettőt tudtak szoborra váltani. Noah Baumbach válásos filmjét Scarlett Johanssonnal és Adam Driverrel a főszerepben (itt a kritikánk) hat kategóriában jelölték, Scorsese maffiasztoriját (itt Az ír kritikája) ötben, de egyik se nyerte el igazán az amerikai filmkritikusok tetszését a többi indulóval szemben.

A tévés kategóriáknál a Netflix A korona című sorozatával emelkedett ki, az Amazon pedig a már olyan sokat dicsért Fleabaggel nyert. Phoebe Waller-Bridge lett a legjobb női főszereplő és a zseniális sorozata aratta le a babérokat a legjobb vígjátéksorozat jelöltjei között.  Az HBO a tizenöt jelölésből négyet cserélt Golden Globe-ra, a Csernobil (kritika itt) lett a legjobb minisorozat és az Utódlás a legjobb dráma.