2024. április 24., szerda

Iráni-amerikai viszály - Az UNESCO emlékeztet arra, hogy kulturális helyek nem lehetnek katonai célpontok

Az UNESCO hétfőn nyomatékkal emlékeztetett arra, hogy kulturális helyek nem lehetnek katonai célpontok.

Az ENSZ kulturális szervezete azért ítélte szükségesnek, hogy emlékeztesse erre a világ országainak kormányait, mert Donald Trump amerikai elnök vasárnap tudatta: az Egyesült Államok kulturális helyszíneket is fog bombázni, ha Irán megtorolja amerikaiakon Kászim Szulejmáni tábornok pénteken, Bagdadban történt likvidálását.

Audrey Azouley, az UNESCO főigazgatója hétfőn Párizsban, a szervezet székhelyén találkozott Irán képviselőjével, és emlékeztetett arra, hogy mind az Egyesült Államok, mind Irán ratifikálta azokat az egyezményeket, amelyek háború esetén is védik a kulturális értékeket.

Az 1954-ben született hágai konvenció háborús bűnnek minősíti a kulturális helyszínek elleni katonai támadást. Iránban két tucat olyan hely van, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap közzétett fenyegetésében felidézte az 1979-es amerikai-iráni válságot, amikor is az iráni iszlám forradalom győzelme után az Egyesült Államok ellen tüntető teherániak behatoltak az amerikai nagykövetség épületébe és túszul ejtettek több tucat amerikai diplomatát és állampolgárt, akik közül ötvenkettőt 444 napon át tartottak fogva börtönkörülmények között.

Trump Twitter-üzenete szerint az általuk kiszemelt lehetséges 52 célpontból "némelyik nagyon fontos az iráni kultúra számára, és ezekre a célpontokra nagyon gyorsan és nagyon határozottan" le fognak sújtani.