2024. március 28., csütörtök

Vučić nem ment Montenegróba

Aleksandar Vučić államfő szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem utazik el Montenegróba, hogy ott ünnepelje az ortodox szentestét.

Az elnök korábban a nap folyamán erről véleményt cserélt Irinej pátriárkával is, és mint mondta, ő is egyetértett döntésével.

A Szerbiai Rádió és Televízió közlése szerint Vučić kifejtette, szeretett volna látogatást tenni Montenegróban, és ebben támogatta a pátriárka is, aki kiemelte, örül annak, hogy az államfő gondot visel a szerb nép érdekeiről, de az ottani aktuális hatalom nem örülne a látogatásnak, ezért úgy döntött, hogy mégsem utazik el Montenegróba.

Mint mondta, ha elutazna, biztos abban, hogy a látogatása összetűzésekre adna lehetőséget, ezt pedig nem szeretné, de hozzátette, hogy a montenegrói szerb intézményeket és egyesületeket ezentúl tízszer jobban fogják támogatni, mint ezidáig.

Az államfő szerint a látogatása ürügyet biztosítana a montenegrói hatalomnak arra, hogy elmondhassák, Szerbia beleavatkozik az ország belügyeibe, és veszélyezteti annak függetlenségét, alkotmányos rendjét. Vučić szerint ezek alaptalan vádak.