2024. március 29., péntek

Idén érkezhetnek a villanygazdaság ingyenrészvényei?

Régóta jelzik és 2020-ban esély is van rá, hogy a polgárok megkapják a Szerbiai Villanygazdaság részvényeit. A szerb kormány ugyanis a Nemzetközi Pénzügyi Alapnak (IMF) legutóbbi levelében jelezte, hogy idén megváltoztatja a közvállalat jogi státuszát, írja a Večernje novosti.

A részvénytársasággá való átalakulás többek között azt is jelenti, hogy az arra jogosult polgárok között szétosztják a részvények 15 százalékát, térítésmentesen. Az első lépés a vállalat vagyonának a felmérése lesz. Időközben akciótervet dolgoznak ki a vállalat ügyvitelére, melyhez kikérik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatását.

– 2020-ban részvénytársasággá alakítjuk át a Szerbiai Villanygazdaságot – a közvállalatok folyamatban levő átalakításával összhangban –, a célból, hogy pénzügyileg rendeződhessen és továbbfejlődhessen a mai kihívásoknak megfelelően – áll többek között a szándéknyilatkozatban.

Nenad Gujaničić pénzügyi szakember szerint ezek a változások igen fontosak a nagyvállalatok esetében, mert lehetővé teszi az ügyvitel átláthatóbb ellenőrzését, és az eredményesebb gazdálkodási eredményeket.

Ez különösen az állami felügyelet alatt álló vállalatok esetében kifejezett, mert esetükben túlzott a politikai nyomás az ügyvezetésre, ami gyakran a vállalatra nézve, ezáltal pedig az adófizetők számára is negatív hatással van – fejtette ki Gujaničić, a Momentum Securities főbrókere.