2024. március 28., csütörtök

Bababumm a topolyai szülészeten

Január első órájában jött világra Janó Milán – Hat újszülött az év első három napján

A topolyai Janó család második gyermeke, Milán köszöntötte a 2020. évet elsőként a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén. A kisbabát és édesanyját, Tamarát egy csokor virág és alkalmi ajándék kíséretében pénteken meglátogatta munkatársaival Kislinder Gábor községi elnök, dr. Kálóczi Dóra, az egészségház igazgatónője, illetve a média képviselői. A polgármester a virágcsokor mellett a községi költségvetésből erre a célra elkülönített 50 ezer dináros ajándékot is átnyújtotta Milán anyukájának.

Dr. Kálóczi Dóra, az egészségház igazgatónője, Kislinder Gábor községi elnök, Janó Milán és anyukája Tamara (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Dr. Kálóczi Dóra, az egészségház igazgatónője, Kislinder Gábor községi elnök, Janó Milán és anyukája Tamara (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- A községi elnök kötelezettségei közül az egyik legszebb az, amikor meglátogatjuk az év első újszülöttjét a topolyai szülészeten. Az önkormányzat az egészségházzal karöltve igyekszik minél jobb körülményeket teremteni a kismamáknak életük nagy pillanatához. Az elsőként világra jött csecsemő családja hagyományosan a község pénzbeli ajándékában is részesül – nyilatkozta Kislinder Gábor, az év első topolyai babáját meglátogatva.

Az édesanya elmondta, hogy a család első gyermeke, Bence világra jövetele után az öcsi születését mindenképpen Topolyán szerette volna megélni, mert jókat hallott a szülészetről, és az ott dolgozó szakemberek hozzáállásáról.

- Mások a pezsgőt pukkantották szilveszter utolsó pillanataiban, nekünk pedig ez a szülés kezdetét jelentette kezelőorvosom és az éppen ügyeletes dr. Kanjevac Dudás Györgyi jelenlétével. A kisfiam 3400 grammal és 50 cm-rel jött a világra. A második szülésem rendkívül könnyen zajlott, Milánt 1 óra 30 perckor már a karomban tarthattam – mosolygott a boldog édesanya, aki meghatottan elújságolta azt is, hogy a büszke báty, Bence már az édesapjával tett első látogatás alkalmával szerette volna hazavinni az öcsit. Erre  hamarosan sor is kerülhet. A kismamát és a kisbabát már nagyon várják haza a nagyszülők is, akiknek a segítségére számíthat a Janó család.

Dr. Kálóczi Dóra, az egészségügyi intézmény igazgatónője kiemelte, hogy az utóbbi két évben zajlott infrastrukturális fejlesztéseknek, felújításoknak és a családiassá tett légkörnek, valamint a szülészeten dolgozók hozzáállásának is köszönhetően nem csak a községbeli kismamák körében népszerű a topolyai szülészet. Sok leendő anyuka igen hosszú utat is képes megtenni, hogy a Dr. Hadzsy János Egészségházban hozza világra gyermekét.

- A vajúdónkban otthonias légkörben készülhetnek fel a szülésre a kismamák. Az egész szülészeti osztály nagyobb felújításon esett, át, korszerűbb lett a szülőszoba is, de az idei évre is maradtak felújítási elképzeléseink. A múlt évben 195 baba – 105 kisfiú és 90 kislány – látta meg nálunk a napvilágot, kettővel kevesebb, mint 2018-ban. Ha figyelembe vesszük a községünket sújtó nagymértékű elvándorlási hullámot, ez nagyon szép arány. Az utóbbi években a környező községek kismamái, de újvidéki és még távolabb élő anyukák is szép számban választanak bennünket, mert kényelmes, otthonias légkörben hozhatják világra a gyermeküket – tette hozzá dr. Kálóczi Dóra, aki elárulta azt az örömhírt is, hogy az év első három napján hat csecsemő, három kislány és három kisfiú, látta meg a napvilágot Topolyán.