2024. március 28., csütörtök

Kifejezett a fogyatkozás

2019. évi temerini egyházi összefoglaló

A múlt év utolsó napján, az esti hálaadó szentmisén ft. Szungyi László főesperes plébános az egyházi anyakönyv és az egyházközségi iroda bejegyzései, valamint a katolikus közösségben folyó tevékenység alapján számokban is kifejezésre juttatta a hívők életét a katolikus közösségben és visszatekintett a múlt év eseményeire.

Elmondta, hogy tavaly is kifejezett volt a nemzet fogyatkozása, amit alátámaszt az elvándorlás és az öregedés is. 2019-ben csaknem két és félszer annyi volt a temetések száma, mint a kereszteléseké (a megkereszteltek száma azonban nem fedi a tavaly születettek számát, ugyanakkor többen hazahozzák megkeresztelni a külföldön született gyerekeket).

A plébániai statisztika szerint az egyházközség területén 2019-ben összesen 43 keresztelés volt (az előző évben 42-en, míg 2017-ban 48-an részesültek a keresztség szentségében). Egyházilag törvényes házasságból 38, polgárilag törvényesből 3, házasságon kívüli 2 gyermeket kereszteltek. Felnőtt keresztelés tavaly nem volt. Iskolai hittanos gyerek 427 volt, közülük 405 járt plébániai hittanra. A második osztályosok, 46-an, voltak elsőgyónók, a harmadikosok pedig, 40-en, elsőáldozók. Bérmálás minden évben van, ők a nyolcadikosok. 2019-ben 56-an bérmálkoztak. Egyházi házasságot 16 (az előző évben 20) pár kötött – közülük 3-an nászmisével, 13-an pedig ünnepélyesen, egy pár pedig maga rendezte házasságát.

A vasárnapi miselátogatás a kivándorlás, elvándorlás miatt csökkenőben van. A nyári hónapokban vasárnaponként már csak két szentmisét tartottak. Ősztől ismét három szentmise van, az atya véleménye szerint a nagymisén „van még hely”. Gyónóbúcsúkor 317 hívő végezte el a karácsonyi szentgyónást, 99 volt a beteglátogatások száma.

2019-ben 104 egyházi temetés volt. A legidősebb elhunyt 95 éves férfi, a legfiatalabb 30 éves nő volt. A halált leggyakrabban végelgyengülés, szívbetegség, valamilyen daganatos megbetegedés, továbbá agyvérzés, tüdőbetegség, szélütés okozta.

Az egyházat a Családi könyv bejegyzései szerint 1026-an támogatták, külön adománnyal 69-en. Az egyházközséget tavaly is anyagilag finanszírozta az önkormányzat, amit a hittanterem, a téli kápolna és a sekrestye ablakainak, valamint a torony faszerkezetének felújítására költöttek és folyamatban van a harangok megjavítása. Alapítványi támogatásnak köszönhetően megújultak a telepi közösségi ház – amit a cserkészek használnak – nyílászárói és berendezései.

László atya szólt arról is, hogy ünnepeinket az egyházi naptár és helyi szokásaink szerint megtartottuk. A budapesti Eucharisztikus kongresszusra készülve minden hónap első csütörtökén gitáros szentségimádást tartanak a plébániatemplomban. Az egyházmegyei ministránstalálkozónak pedig mintegy száz résztvevője volt. Temerinben tartották meg a Szent Mónika közösség találkozóját abból az alkalomból, hogy 25 éve alakult meg elsőként Temerinben az imádkozó édesanyák lelki közössége. Nagy élmény volt a szentegyházi (erdélyi) Gyermekszimfónia fogadása és a műsorukon való részvétel. Az évzáró hálaadó szentmisén a plébános atya köszönetet mondott az önkormányzatnak, valamint mindazoknak a személyeknek, híveknek, iparosoknak, vállalkozóknak, akik az egyházközséget anyagilag vagy más módon támogatták.