2024. március 19., kedd

Kitiltották a füstölő dízeleket

Behajtási tilalom Barcelónában, Madridban és Belgium nagyobb városaiban

Január 1-étől nem közlekedhetnek a legszennyezőbb autók Spanyolország és Belgium legnagyobb városaiban. Barcelonából szinte teljesen kitiltották a 2006 előtt forgalomba helyezett dízelautókat és a 2000 előtt gyártott benzines kocsikat. Ezek munkanapokon 7 és 20 óra között nem hajthatnak be az 1,6 millió lakosú katalán városba. A tilalom megsértésért legalább 100 euró büntetést szabnak ki rájuk.

A külföldi rendszámtáblás, régebbi gyártmányú autók az önkormányzattól kérhetnek behajtási engedélyt a tiltott övezetbe, ennek hiányában őket is 100 eurót meghaladó bírsággal sújtják. 2021-től a furgonok, a kamionok és a buszok régi évjárataira is kiterjesztik a behajtási tilalmat.

A most életbe lépett behajtási tilalommal Barcelonában Európa egyik legnagyobb (95 négyzetkilométeres) korlátozott gépjárműforgalmú övezete jött létre. A hatóságok adatai szerint e korlátozás 50 ezer járműtulajdonost érint, és 15 százalékkal csökkenti a nitrogén-dioxid-kibocsátást a katalán fővárosban.

Spanyolország fővárosban, Madridban tovább szigorítottak a történelmi városközpontban már egy éve érvényben lévő behajtási korlátozásokon, és kiterjesztették a tiltott övezet határait, ugyanakkor az még mindig jóval kisebb a Barcelonainál.

Az új évtől nem közlekedhetnek öregebb dízelüzemű gépkocsik Belgium legnagyobb városaiban sem. Brüsszelbe legfeljebb Euro–4-es besorolású dízelautók hajthatnak be, Antwerpenbe és Gentbe még ezek is csak díjfizetés ellenében és korlátott időtartamra. A benzin- és gázüzemi autók csak akkor hajthatnak be a három belga nagyvárosba, ha legalább az Euro–2-es normát teljesítik. A belga autóklub szerint a behajtási tilalom a dízelautók 17 százalékát érinti. Brüsszelben a korlátozás betartását a térfigyelő kamerák ellenőrzik.