2024. március 28., csütörtök

Elvesztette az első bizalmi szavazást a spanyol kormányfő

Nem sikerült az első kísérletre megszerezni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget Pedro Sánchez spanyol szocialista ügyvezető kormányfőnek.

A vasárnap tartott bizalmi szavazáson Sánchezt 166 képviselő támogatta, ebből 120 szavazat saját pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) soraiból érkezett, 35 a baloldali radikális Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) képviselőitől, további tizenegyet pedig baloldali és regionális pártok képviselőitől kapott.
A 350 tagú képviselőházban abszolút többséget, legalább 176 szavazatot kellett volna szereznie a kijelölt miniszterelnöknek. A második fordulóban, amelyet jövő héten kedden tartanak, már elegendő lesz az egyszerű többség.
A novemberi választásokon győztes szocialisták vezetője reméli, hogy a jövő héten megkapja a bizalmat annak érdekében, hogy meg tudják alakítani a kisebbségi koalíciós kormányt a Podemos párttömörüléssel.
A PSOE és a Podemos még november közepén, közvetlenül a választások után kötött előzetes koalíciós kormányzati megállapodást, de együtt is kisebbségben vannak, 155 mandátummal rendelkeznek a 350 fős alsóházban.