2024. április 25., csütörtök

Unaloműző a téli szünetre

A diákok még egy kis ideig élvezhetik a téli szünidőt, hiszen hamarosan vissza kell térniük az iskolapadba. Érdemes minél tartalmasabban, változatosabban eltölteniük a hátralevő napokat. Manapság a legtöbben szabadidejüket az interneten, a közösségi oldalakat böngészve töltik. Természetesen vannak olyan gyerekek is, akiket a számítógépes játékok kötnek le. Valljuk be, nem ez a legjobb időtöltés a téli szünidőben. Olykor ki kell lépni a virtuális világból. Emlékszem, annak idején mi legszívesebben a szabadban töltöttük az időt. Ha volt hó, szánkóztunk, hógolyóztunk, hóembert építettünk, csúszkáltunk.

Eddig a várva várt hó nem érkezett meg, de ennek ellenére érdemes kimenni a szabadba. Egy kis séta mindenkinek jót tesz. Ilyenkor a műjégpályák is nyitva állnak a látogatók előtt. Csak össze kell gyűjteni a baráti társaságot vagy az osztálytársakat, és elmenni egyet korcsolyázni. Ha valakinek nincs megfelelő korcsolyája, bérbe veheti a műjégpályán. A csúszkálás után jólesik egy meleg tea vagy forrócsoki a közeli kávézóban. A kinti testmozgás mellett a benti sportokra is van lehetőség, például a tekézésre vagy az úszásra.

Nemcsak a barátokkal kell közös programokat szervezni, hanem a szülőkkel is. Irány a mozi vagy a legközelebbi múzeum! Lehet, hogy a gyermekek többsége nem rajong a kiállításokért, de a legtöbb múzeum állandó tárlatai közül biztos akad olyan, amely érdekes lehet számukra. Ha a család úgy dönt, hogy inkább otthon marad, ideje elővenni egy társasjátékot vagy kártyapaklit. A közös játék biztosan meghozza a vidámságot. Jó ötlet a családi kvíz rendezése is. Ehhez nem kell mást tenni, csak előkészíteni a kérdéseket, kinevezni a játékvezetőt, és indulhat a móka.

A tél a közös főzések és sütések ideje. Ebbe a gyermekeket is érdemes bevonni. Ha a családtagok közösen készítik el a kedvenc ételüket vagy süteményüket, mindannyian szívesebben fognak fogyasztani belőle.

A meleg szobában töltött idő arra is jó, hogy a gyermek valamilyen kreatív tevékenységet folytasson. Ilyen a rajzolás vagy a festés. Ha elég ügyes és türelmes, a kézműveskedéssel is megpróbálkozhat. Ehhez rengeteg inspirációt és ötletet lehet találni az interneten.

A téli szünidő arra is jó, hogy az otthon maradt kisdiák ne csak a házi olvasmányt vegye elő, hanem más könyveket is. Ha nem talál a könyvespolcon megfelelő olvasnivalót, akkor iratkozzon be a helyi könyvtárba! Itt biztosan megtalálja a neki tetsző könyveket.

Manapság nagyon sok képet készítünk az okostelefonunkkal, de kevés fotót hívunk elő. Készítsük el közösen családi albumunkat! Ha a gyerekekkel együtt választjuk ki azokat a képeket, amelyeket elő szeretnénk hívatni, biztos, hogy a jövőben szívesen fogjuk lapozgatni az albumunkat. A képek válogatása jó alkalom a nosztalgiára.

A téli szünetben arra is jut idő, hogy a diák meglátogassa a nagyszülőket vagy a rég nem látott rokonokat. Nincs is annál jobb, mint egy jó beszélgetés a nagyszülőkkel egy meleg tea mellett.

Azoknak, akik nem szeretnének otthon lenni a szünidőben, a téli gyerektáborok is jó programnak bizonyulnak. Nemcsak a jó hangulat garantált, hanem az is, hogy a gyerek új emberekkel ismerkedhet meg.

Természetesen nem szabad elfelejteni a téli szünidőre kapott házi feladatot sem. A legjobb, ha a diák időben elkészül a házi feladattal, és nem hagy semmit a szünidő utolsó estéjére. Nem jó veszekedéssel kezdeni a második félévet.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, és csak a diákon múlik, hogy miként szervezi meg a szabadidejét.