2024. április 20., szombat

„Agyporszívók”

Napjaink materialista világában unos-untalan beleütközünk kéretlen reklámokba, amelyek érthetően mindannyiunkban sok bosszúságot váltanak ki. Az internetnek köszönhetően egyre több és több platformon keresztül érhet el bennünket a hirdetések tömkelege. Már hacsak a YouTube-on szeretnénk hallgatni zenét, vagy megnézni egy érdekes videót, rögtön szembetaláljuk magunkat egy bosszantó reklámmal, amely néhány másodperctől akár egy teljes percig is eltarthat, mire megnézhetjük a kívánt tartalmat. Ilyenkor már a kedvünk is elmegy a videó megtekintésétől, de más megoldás híján felszisszenve mégis megvárjuk a reklám lepergését. Természetesen, fizetés ellenében lehetőségünk van reklámmentessé tenni a különböző platformokat, azonban érthető okokból ezzel a lehetőséggel vajmi kevesen élnek. A leginkább bosszantó reklámok viszont kétségkívül azok, amelyeket telefonhívásokon keresztül kapunk. Szinte nem múlik el úgy egy nap, hogy ne érkezne egy ilyen váratlan és mindenekelőtt kéretlen hívás. A rámenős kereskedők leginkább vezetékes telefonon igyekeznek elérni az embereket, de a technika egyre nagyobb térhódításának hála, már a mobiltelefonon keresztüli hívást is előszeretettel alkalmazzák. A vezetékes telefon megcsörrenésével már sejthető, hogy kik állhatnak a kagyló másik oldalán: az „agyporszívók”. Egyik kedves barátom ugyanis ezzel a vicces megnevezéssel illeti őket, hiszen minden egyes alkalommal általában egy kedves női hang szólal meg a telefon másik végén, aki gyöngyhalásznyi lélegzettel igyekszik elmondani gépies mondókáját, hogy a másik félnek esélye se legyen félbeszakítani őt. Az említett barátom is elcsodálkozik magán, hogy minek használja még mindig a vezetékes telefont és miért fizet elő, mikor azon keresztül szinte kizárólag kéretlen reklámokkal zaklatják.

A telefonos zaklatók legkönnyebb prédájává általában a hiszékeny és idős emberek válnak, akik jóhiszeműen társalgásba elegyednek az idegenekkel. Sajnos sok esetben csalás áldozataivá is válhatnak, amelyre már számos példát hallhattunk a médiából és a közvetlen környezetünkből is. A személyes tapasztalatom is ezt bizonyítja, ugyanis nagyapám áldozatául esett egy ilyen átverésnek. A névtelen telefonáló egy csodaszerkezetet igyekezett rásózni nagyapámra, amely állítólag mindenféle ízületi megbetegedés gyógyítására alkalmas volt. A faluban még bemutatóra is sor került, ahol kiderült, hogy a műszert igen borsos, 2 ezer eurós áron lehet megvenni. A csalók azonban „nagylelkűnek” bizonyultak, és ezer eurót elengedtek az árból, úgy állítva be a dolgot, mintha ezzel ugyanennyit keresett volna meg a vásárló. A végtelenül jóhiszemű nagyapám ebbe bele is ment, és aláírta a vásárlásra vonatkozó szerződést, majd örömmel újságolta, hogy megkeresett ezer eurót... Szerencsére még idejében sikerült tudomást szerezni az átverésről, és a szerződés kisbetűs részében közölt határidőn belül felbontani a szerződést, ezzel pedig fájdalommentesen megúszni ezt a baklövést.

A jelek szerint azonban hamarosan életbe lép az új fogyasztóvédelmi törvény, amelynek köszönhetően végre megszabadulunk ezektől a kéretlen hívásoktól. Mindenki kifejezheti azon óhaját, hogy megkíméljék a zaklatások efféle formájától. Ebből a célból egy külön jegyzéket vezetnek majd, ahol azon személyek szerepelnek, akik nem szeretnének kereskedelmi jellegű telefonhívásokat fogadni. Mindenekelőtt az eladóknak a kereskedelmi célú hívások előtt le kell majd ellenőrizniük ezt a jegyzéket, és az abban szereplő számokat nem tárcsázhatják. Ezzel pedig az idősebb személyek átverésére is eggyel kevesebb módjuk marad az „agyporszívóknak”.