2024. április 18., csütörtök

Rendkívüli évzáró ülés

A kishegyesi képviselő-testület is elfogadta a szabadkai hulladéktároló módosult munkatervét – Külső ellenőr fogja ellenőrizni a 2019-es községi költségvetés zárszámadását – Kisebb földterül

Egy rendkívüli üléssel zárta a 2019-es évet Kishegyes Község Községi Képviselő-testülete. Az ülésnek mindössze 6 napirendi pontja volt, melyek közül több is a szabadkai Regionális hulladéktároló Kft. munkájára vonatkozott. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a rendkívüli ülés összehívásának oka az volt, hogy még a 2019-es évben el kellett fogadni a hulladéktárolóval kapcsolatos döntéseket.

Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke (Lakatos János felvétele)

– A Regionális Hulladéktároló Kft.-nek van egy munkaprogramja, amit még év elején meghoztak, azonban a létesítmény az év során megkezdte a működését, próba üzemmódban. Ez egyben azt is jelenti, hogy megváltozott a munkaprogramja, mivel munkásokat kellett felvenni, stb. A hulladéktárolót alapító hét község közül az egyik Kishegyes, így a kishegyesi képviselő-testületnek is el kellett fogadnia ezt a program-módosítást. Tudomásom szerint a többi hat önkormányzat ezt már korábban megtette, de még nekünk is el kellett fogadni a 2019-es évben, s ezt meg is tettük – számolt be a képviselő-testület elnöke.

A képviselők a 2019-es évi zárszámadással kapcsolatban is hoztak döntést a rendkívüli ülésen. Jóváhagyták egy külső ellenőr megbízását, ami az önkormányzat részéről törvényes kötelezettség is. Szűgyi ennek kapcsán elmondta, hogy mivel a képviselő-testület elfogadta a külső ellenőr megbízását, a zárszámadás ellenőrzése zökkenőmentesen fog zajlani.

Az önkormányzat eladott egy kisebb földterületet, és a képviselők erre vonatkozóan is határozatot fogadtak el. A képviselő-testület elnöke szerint ez megnyitotta az utat további földterületek értékesítése előtt.

– Egy egészen kis, kertszertű földterületről van szó, ami nincs 300 négyzetméter sem, és az önkormányzat tulajdonában volt. A vásárlást az érintett terület melletti parcella tulajdonosa kérvényezte. Az önkormányzat ezt az elképzelést támogatta, mivel az ilyen kis területeket senki sem veszi bérbe és ezért parlagon állnak. Az önkormányzatnak nincs belőle bevétele, viszont a megvásárlás révén egy bizonyos összeg azonnal befolyt a költségvetésbe, hosszú távon pedig az új tulajdonos adózni fog a terület után, így valamilyen bevétele lesz az önkormányzatnak is. Fontos megemlíteni, hogy Kishegyes községben több ilyen földterület is van, főként a szeghegyi kataszteri község területén. Ezek kisebb-nagyobb földterületek, amiknek a bérbeadását négyévente meg szokta hirdetni a közvállalat, de nem igazán jelentkeztek érdeklődők. Ezek a területek általában parlagon állnak és nincs belőlük semmi haszon. Van köztük olyan terület is, amit megközelíteni sem igazán lehet, mert körbe lettek építve. A mostani döntés révén megnyílt a lehetőség ezek megvásárlására, ami elsősorban a szomszédos parcellák tulajdonosainak érdekét szolgálhatja – mondta el Szűgyi, majd még hozzáfűzte, hogy pályázatot fognak kiírni az érintett területek megvásárlására.

A községi képviselő-testület elnöke interjúnk végén boldog és sikerekben gazdag újévet kívánt Kishegyes község minden polgárának és lapunk olvasóinak.