2024. április 20., szombat

Szigorították az újszülötteknek járó támogatás feltételeit

Az adai képviselő-testület megszavazta a 2020-as évi községi költségvetést

Ada község képviselő-testületének múlt évi utolsó, hétfő esti 35. ülésén összesen harmincnégy napirendi pontról döntöttek a képviselők. A testület megszavazta a 2020-as községi költségvetést. Eszerint a költségvetési bevétel tervezett összege 642 millió dinár, a kiadás 609 millió dinár, valamint a banki kölcsönből származó bevétel 163 millió dinár.

Ada (Csincsik Zsolt felvétele)

Ada (Csincsik Zsolt felvétele)

A testület több új rendeletet fogadott el, valamint korábbi rendeleteket is módosított. Módosította többek között az újszülötteknek járó támogatásra és a meddőség miatti mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó rendeletet. A testület megszigorította az újszülötteknek járó támogatás feltételeit, ha külföldön született a kisgyermek. A módosítás célja, hogy a külföldön élő gyermekes családok, akik külföldi lakóhelyükön kapnak támogatást a gyermek után, ne részesüljenek az egyszeri támogatásban csupán azért, mert Ada községben is van bejelentett lakóhelyük. Ezért az egyszeri támogatás igényléséhez a külföldön született gyerekek esetében mellékelni kell a bizonylatot a szülő szerbiai munkaviszonyáról vagy bizonylatot a munkaközvetítő szolgálattól, hogy aktív munkakereső, vagy a gyermek egészségügyi nyilvántartását, amelyet a helyi gyermekorvos hitelesített. Az illetékes szerv emellett bekérhet más dokumentumokat, és helyszíni szemlét is tarthat. A rendelet alapján a meddőség miatti mesterséges megtermékenyítésre eddig egy alkalommal részesülhettek támogatásban azok a házaspárok, amelyeknél az apánál jelentkezett a fogamzási probléma, de ezentúl két alkalommal vehetik igénybe a támogatást. Továbbá a testület az idegenforgalmi illeték új összegét napi 120 dinárban állapította meg, valamint rendeletet fogadott el, hogy a helyi önkormányzat learathatja a terményt azokon az állami földterületeken, amelyeket jogtalanul használnak, vagy nem fizették ki a földbérletet. A képviselő-testület a köztársasági kommunális felügyelőség utasítására több, eddig hiányzó rendeletet is megszavazott, köztük a közparkolókról, az állategészségügyi tevékenységről, a kéményseprő-szolgálatról, a közvilágítás biztosításáról, a helyi utasszállításról. Ezzel megteremtve a jogalapot és a szervezési keretet a szolgáltatásokra.

A képviselők jóváhagyták a Standard kommunális közvállalat idei ügyviteli programját, valamint a 2020-as évi programokat a községi zöldterületek karbantartására, a köztisztaság fenntartására és a téli szolgálatra, amelyeket a közvállalat végez majd el. A közvállalat az idei évtől átveszi a zöldterületek karbantartását és takarítását a helyi közösségektől Adán és Moholon, valamint újabb több tíz kilométer hosszúságban végzi majd az út menti övezetek rendezését. A közvállalat felkészült a hó eltakarításra is, amelyhez vásárolt egy traktort hóekével. A testület emellett megszavazta Ada község területi tervét is. Az ülés végén a képviselők kinevezték az új összetételű választási bizottságot, miután a jelenlegi bizottság mandátuma a tavaszi választás előtt lejár.