2024. március 28., csütörtök

Lemondott az észak-macedón miniszterelnök

Lemondott Zoran Zaev észak-macedón kormányfő pénteken, hogy lehetővé váljon a tavaszi előrehozott választás kiírása.

Zoran Zaev (Fotó: Ótos András)

Zoran Zaev (Fotó: Ótos András)

A lemondás után szakértői kormány irányítja a nyugat-balkáni országot áprilisig.
Az előrehozott választást a miniszterelnök javasolta még októberben, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést.
Zoran Zaev azért volt hajlandó lemondani, mert 2016-ban a legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, a nevét pedig Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta. A brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.
A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem rekedtek meg, Észak-Macedónia ebben az évben már teljes jogú taggá válhat.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, előrehozott választást kell tartani, hogy kiderüljön, az állampolgárok szerint milyen irányba kell haladnia az országnak, milyen jövőt képzelnek el a szavazók Észak-Macedónia számára.
A várakozások szerint a szkopjei parlament néhány órán belül elfogadja a kormányfő lemondását, Sztevo Pendarovszki államfő Oliver Szpaszovszki belügyminisztert bízza meg a szakértői kormány vezetésével, kinevezését pedig péntek éjfélig a törvényhozás is megszavazza. Ezután kezdődhet el az április 12-ei előrehozott parlamenti választás előkészítése.