2024. április 19., péntek

Magyarországon is nőttek a nyugdíjak

Tovább nőttek a magyar nyugdíjak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence közölte, hogy a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek. Jelezte, hogy novemberben nyugdíjkorrekció is történt. Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások.

Az államtitkár jelezte, hogy a nyugdíjnövekmény havonta átlagban csaknem 4500 forint. A nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha az idén 2,8 százaléknál magasabb lenne az infláció, a különbözetet ismét megkapják az idősek egyösszegű utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az idei költségvetés számol az emelt nyugdíjak fedezetével: 136 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz nyugdíjkiadásokra, mint a tavalyi. Az elmúlt években, 2016 óta 273 milliárd jutott az idősek kiegészítő juttatásaira: Erzsébet-utalványra, nyugdíjprémiumra, rezsiutalványra – közölte az államtitkár.

„Ez is szerepet játszik abban, hogy Magyarországon az Európai Unióban a hetedik legalacsonyabb azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akik kitettek a szegénység, a társadalmi kirekesztődés kockázatának” – fűzte hozzá.