2024. március 29., péntek

Légicsapás érte Irakban az egyik síita fegyveres erő járműoszlopát

Légicsapás érte szombat hajnalban az iraki fővárosban, Bagdadban az egyik síita fegyveres csoport járműoszlopát, hat ember meghalt, három súlyosan megsebesült - közölte az iraki hadsereg, valamint a Sky News Arabia arab nyelvű tévécsatorna.

Értesülések szerint az al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű síita fegyveres erő járműveit érte támadás.

Egy másik tévé, az asz-Szumarija pánarab televízió tudni vélte, hogy az amerikai hadsereg a főváros északi részén, a Tadzsi nevű stadion közelében támadt a konvojra azért, hogy megölje a szervezet egyik parancsnokát, akinek nevét nem közölték.

A történtek után nem sokkal azonban a PMF egy közleményben azt tudatta, hogy nem magas rangú vezetőik haladtak a konvojban, hanem a csoporttal kapcsolatban álló egészségügyiek.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő pedig arról számolt be, hogy a támadást nem az amerikai hadsereg követte el.

Egy nappal korábban, pénteken egy amerikai légicsapásban a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét. A támadásban tíz ember vesztette életét, közte a Forradalmi Gárda öt tagja.