2024. április 24., szerda

Terjed az online-vásárlás Szerbiában

Mind többen mind többet vásárolnak Szerbiában anélkül, hogy közvetlenül elmennének az üzletek valamelyikébe. Az online-vásárlás iránt ugyan jóval gyanakvóbb az itteni lakosság, mint a világ fejlettebb felében, de az adatok azt bizonyítják, hogy az effajta vásárlás egyre inkább terjed, 2019-ben 1,8 millió polgár szánta rá magát a világhálón keresztüli vásárlásra az országban.

A polgárok leggyakrabban ruházati cikkeket és sportfelszerelést szereztek be online módon, majd következtek a háztartási kellékek, bútor, játék, de gyakori volt a hálón keresztüli utazás befizetése is.

– Tavaly is növekedést jegyezhettünk ezen a téren, ugyanis 2018-hoz viszonyítva 32,8 százalékkal nőtt az online vásárlás – jelentette ki Tatjana Matić, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium államtitkára a Statisztikai Intézet adataira támaszkodva.

A Szerbiai Nemzeti Bank novemberi adatai szerint 2019-ben addig az időpontig az internetes vásárlás 12,3 milliárd dinárt tett ki, és ez jelentős ugrás a korábbiakhoz viszonyítva. 2017-hez viszonyítva ez 118, 2016-hoz viszonyítva pedig 302 százalékos növekedést jelent.

Az e-vásárlók jogainak védelméhez minden bizonnyal  hozzájárul majd a tavaly november 8-án elfogadott postai szolgáltatásokat szabályzó törvény is.