2024. április 24., szerda

Tiltott antibiotikum a szerbiai mézszállítmányban

A norvégek visszaküldték azt a húsz tonnányi akácmézszállítmányt Szerbiába, melyről bebizonyosodott, hogy betiltott antibiotikumot tartalmaz. Az exportőrt emiatt mintegy 100 ezer eurós kár éri, tette közzé a Szerbiai Méhészszervezetek Szövetsége.

A Norvégiába irányuló akácméz-szállítmányban kilogrammonként 0,98 mikrogramm metronidazolt, a méhészetben tiltott antibiotikumot mutatott ki a laboratóriumi ellenőrzés. Az eredményt közzétették a RASFF európai bizottság honlapján. Ez az antibiotikum egyébként ártalmatlan az emberi egészségre.

A 20 tonnányi mézet visszaküldik Szerbiába. A mézszállítmány több termelőtől származik, amit homogenizálás után szállítanak rendeltetési helyére. Feltételezhető, hogy egyes termelők a különböző betegségeket a tiltólistán szereplő szerekkel és antibiotikumokkal igyekeztek megelőzni, így kerülhetett a már homogenizált mézszállítmányba is a tiltó listás antibiotikum.

A Szerbiai Méhészszervezetek Szövetségének közleménye hangsúlyozza: az esetet követően az eddiginél is erélyesebben lépnek fel azokkal a méhészekkel szemben, akik tiltólistán szereplő szereket használnak.