2024. április 19., péntek

Kétezren Szabadka főterén

Szabadka főterén ezúttal is koncertekkel és tűzijátékkal búcsúztatták az óévet, és köszöntötték az új esztendőt.

A település központjában már a délutáni órákban megkezdődött az ünneplés. A főtéren felállított színpadon DJ Deviantton szórakoztatta a járókelőket, illetve azokat, akik az év utolsó napján úgy döntöttek, meglátogatják a Winterfestet, amely az elkövetkező két hétben is várja a vásárlókat. Az esti órákban azután lassan megtelt a tér. A subotica.com hírportál tudósítása szerint körülbelül kétezren vettek részt a központban megrendezett rendezvényen. Először a Ravnica tamburazenekar lépett színpadra, amely tradicionális szerzeményeket és slágereket adott elő. Ezt követően került sor a Szerbia-szerte nagy népszerűségnek örvendő Alen Ademović koncertjére, aki zenekarával pop-, folk- és rockzenével szórakoztatta a nagyérdeműt. Éjfélkor az elmaradhatatlan tűzijáték köszöntötte a 2020-as évet, amit hagyományosan keringők dallama kísért.

A látogatók több standon vásárolhattak ételt, illetve italokat. A hidegre való tekintettel a forralt bor igazán kelendőnek bizonyult.

A rendezvény ideje alatt a város főterét körbekerítették, és a kerítésen belül tilos volt a pirotechnikai eszközök használata. A rendre és a biztonságra a rendőrség és a mentők egységei ügyeltek.

A városban szokás szerint több szórakozóhelyen is szervezett keretek között várták az új évet. A szilveszterezés a legtöbb helyen már a késődélutáni órákban megkezdődött.

Az ünneplésben nemcsak szabadkaiak vettek részt. Szerbia más településeiről, illetve külföldről is sokan az észak-bácskai településen szilvesztereztek, amit az is bizonyít, hogy a szabadkai és palicsi szállodák és hostelek is megteltek.

Szilveszter éjjelén és az újév első óráiban több alkalommal is riasztották a mentősöket, akik mintegy 50 alkalommal nyújtottak segítséget a terepen. A városban szilveszter estéjén és az újév első óráiban számos taxi közlekedett. Talán a taxisok is közrejátszottak abban, hogy az utakon viszonylag kevés baleset történt.