2024. április 18., csütörtök

Európai filmfesztivál körkép 2019

A francia újhullám egyetlen női képviselője, Agnés Varda idén februárban a Berlini Filmfesztiválon vehetett át életműdíjat. A személyes hangú, tisztánlátó filmrendező, sajnos rá egy hónapra, 91 éves korában elhunyt.

Juliette Binoche jelenttete be, hogy a Berlinalé fődíját, az Aranymedvét a Szinonímák (Synonymes) érdemelte ki.

A pályája elején járó izraeli rendező harmadik filmjével nyerte el a rangos elismerést. A szarkasztikus, egzisztenciális komédia egy fiatalemberről szól, aki hazájából Franciaországba menekül.

- Az egyetlen dolog, ami érdekel; az a világ igazsága. Megtalálni, a mélyére ásni a pillanatnak, és a lehető legtávolabb futni tőle - vallott ars poeticá-járól a rendező.

A zsűri Nagydíját a francia Francois Ozon kapta, aki a Grace of God-ban az egyházi pedofíliáról rántja le a leplet.

"Hadd köszönjem meg Istennek"

- Rengeteg erőszakos, dühös reakciót kaptunk. Sokan nem akarták, hogy ez a film elkészüljön, látható legyen. Tehát egy folyamatos küzdelem volt. De mi ez, a valódi áldozatokéhoz képest?

A film egy igaz történetet dolgoz fel. Egy lyoni pedofil papról és áldozatairól szól. A papot az egyház a mai napig nem közösítette ki, ügye folyamatban van.

Remek alkotásokat vonultatott fel az idei Cannes-i filmmustra. Az erős mezőnyben a dél-koreai Bong Joon-ho rendezése, az Élősködők (Parasites) vitte el az Arany Pálmát.

Ez egy, műfaját tekintve igen nehezen besorolható, eklektikus mozi. Valahol a komédia és thriller között kell keresni félúton.

Az Egyesült Államokban megjelent, de világszerte sikeres film akár az Oscart is bezsebelheti. Ez lehetne az első dél-koreai, amelyik "aranyszobrocskát" ér.

- Ez az első Cannes-i díjam, tehát nagyon boldog vagyok. És az első "Arany Pálmás" dél-koreai film is egyúttal. Az már csak véletlen, hogy idén 100 éves a dél-koreai filmgyártás - nyilatkozta a rendező.

A zsűri második legjelentősebb díját - meglepetésre - egy francia-szenegáli elsőfilmes rendezőnő, Mati Diop kapta az "Atlantique"-ért. Egy fiatal lány történetét meséli el, akinek a szeme előtt fullad a szerelme tengerbe, miközben Európába menekül. A fiú szelleme pedig visszajár, kísérti közösségét.

- Egyszer csak nagyon furcsa érzés telepedett rám, amikor azt tapasztaltam, hogy rengeteg fiatal hajózik át Szenegálból Spanyolországba. Akkor döntöttem úgy, hogy erről filmet készítek egy fiatal lány nézőpontjából - beszélt a motivációról a rendező.

Zárjuk az európai fesztiválok mustráját a lagúnák városában!

A Joachin Phoenix által megformált Joker, Todd Phillips rendező alkotása nyerte el a 76. Velencei Filmfesztivál legjobb filmért járó fődíját, az Arany Oroszlánt.

A zsűri nagydíját pedig Roman Polanski "Vádolom" (J'accuse) című munkája érdemelte ki.

A Joker egy különleges utazás egy olyan ember elméjébe, akit bántalmaz az élet, így személyisége két véglet, a jó és a roszz között száguldozik.

A filmet és főszereplőjét is Oscar-díjra jelölték.