2024. április 25., csütörtök

Több ezer ortodox hívő tüntetett az új egyházügyi törvény ellen Montenegróban

Több ezer ember tüntetett Montenegró városaiban az ország új egyházügyi törvénye ellen az év első napján.

Az ortodox egyház szerint a törvény hátrányosan érinti őket. Jelentős ingatlanokat, például középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el, ha nem tudják igazolni, hogy ezek több mint száz éve a tulajdonukban vannak.

A nyugatbarát montenegrói kormány tagadja, hogy háttérbe szeretné szorítani az egyházat, amelybe az ország lakosságának több mint kétharmada tartozik. A törvény előtti társadalmi konzultáció hiányát azonban a Velencei Bizottság is kifogásolta, és a jogszabály elfogadásakor dulakodássá fajult a vita a podgoricai parlamentben.

A montenegrói ortodox egyház hivatalosan a szerb alá tartozik. A balkáni ország vezetése többször is kifogásolta, hogy a helyi egyházi vezetők nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellett állnak ki. Bár létezik egy önálló montenegrói egyház is, ezt egyik ortodox egyház sem ismeri el.

Oroszországnak sem tetszik a törvény

Kedden az orosz külügyminisztérium is csatlakozott a szerb ortodox egyházhoz a törvény kritikájában. Moszkva komoly aggodalmát fejezte ki, a podgoricai orosz nagykövetség közleménye pedig úgy fogalmazott, hogy a jogszabály célja a szerb egyház elüldözése Montenegróból. A montenegrói külügyminisztérium ezt úgy értékelte, hogy Moszkva be akar avatkozni egy független NATO-tagállam belügyeibe.