2024. március 28., csütörtök

Előállították Lajkó Félix hegedűjének elrablóját

Az óbecsei Alapfokú Bíróságon január 2-án előállították a Stara Pazova-i Nenad Jovišićot, akit azzal gyanúsítanak, hogy november 1-jén Péterrévén két társával ellopta Lajkó Félix hegedűművész mintegy fél millió euró értékű hegedűjét.

Az előállított Jovišić nem szólalt meg az általa felhozott vádakkal kapcsolatban. A kihallgatás után Marko Božovićnak, az óbecsei Alpfokú Bíróság szóvivőjének kijelentése szerint a bíró 30 napos elzárásra ítélte.

Nenad Jovišićet az óév utolsó napján vették őrizetbe, nem sokkal éjfél előtt Stara Pazován. Jovišić édestestvére Petar Jovišićnak, akit december 18-án vettek őrizetbe a temerini Nenad Simetić-tyel. Ekkor a két gyanúsított a rendőrségtől menekülve Novi Banovcin eldobta az értékes hangszert. 

Emlékeztetőül mondjuk el, hogy a rablás november 1-jén történt a péterrévei temetőhöz közel, dél tájt. Az 1800-as években készült, Domenico Montagnana márkájú, igen ritka hegedűt záratlan autóból tulajdonították el a tettesek. A neves művész később kijelentette, hogy az 1800-as években készült hangszert egy bécsi gyűjtőtől kölcsönözte. Ritka hangszerről van szó, alig 15 darab lehet belőle a világon.