2024. április 23., kedd

Rajtaütéses akciókkal az ittas vezetők ellen

Január és szeptember között Újvidék területén 3141 ittas vezetőt zártak ki a forgalomból, közülük 647 személyt küldtek józanításra.

Az ittas vezetés továbbra is különösen sok gondot okoz az egész ország területén, az idén 259 ittas gépjárművezető okozott közúti balesetet Újvidéken, több ezret kizártak a forgalomból (Dávid Csilla felvétele)

Az ittas vezetés továbbra is különösen sok gondot okoz az egész ország területén, az idén 259 ittas gépjárművezető okozott közúti balesetet Újvidéken, több ezret kizártak a forgalomból (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki rendőrség adatai szerint az említett időszakban ittasság miatt 259 személy okozott közúti balesetet a városban és környékén – írja a Dnevnik napilap.

A közlekedési rendőrség az idén nyolc rajtaütéses akciót hajtott végre annak érdekében, hogy „kiszűrjék” azokat a gépjárművezetőket, akik alkoholt fogyasztanak. Az utolsó ilyen akciót december 9-e és 15-e között bonyolították le. Az ellenőrzés során több mint 7000 vezetőt ellenőriztek, közülük 206-at kizártak a forgalomból ittasság miatt.

A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) és a belügyminisztérium dolgozói decemberi akciója során az ittasság mellett a kábítószer hatása alatt vezetőket is büntették, 45 személyt zártak ki a forgalomból, mert pszichoaktív szerek hatása alatt ültek a kormánykerékhez.

Az országos mutatók alapján az idén novemberig 50.000 ittas vezetőt zártak ki a forgalomból, ez 15 százalékkal több mint tavaly ugyanebben az időszakban. Közülük 1700 személy túlságosan ittas állapotban ült volán mögé, de nem volt ritka az olyan eset sem, amikor 1,5–2,8 ezrelékes alkoholszintet mutattak ki a vezetők vérében. Az ilyen esetekben a józanító után az ittas vezetőket a szabálysértési bíróság garázda vezetés vádjával, rövidített eljárással 50 napos börtönbüntetésre ítélte.

A közlekedésbiztonsági törvény értelmében a kevésbé ittas vezetőket 10.000 dináros pénzbüntetéssel sújtják, a „súlyosabb” esetekben (2 ezrelék feletti alkoholszint esetén) a bírság 120.000 és 140.000 dinár között alakul, valamint 30 naptól 60 napig terjedő börtönbüntetés róható ki. Ezenkívül az ittas sofőrök büntetőpontokat kapnak, és az eset részleteinek függvényében bizonyos időre kizárják őket a forgalomból – megtiltják számukra az autózást.