2024. április 25., csütörtök

A VAR a Liverpool oldalán állt

Mané akrobatikus mozdulattal kezeli a labdát (Fotó: Beta/AP)

Mané akrobatikus mozdulattal kezeli a labdát (Fotó: Beta/AP)

A PL-ben idén megszokhattuk, hogy a VAR játssza egy-egy mérkőzés főszerepét. Nem volt ez másképp a Liverpool–Wolverhampton összecsapáson sem. A Vörösök a találkozót Mané 42. percben szerzett góljával nyerték meg. A gólt eredményező támadás elején Van Dijk vállmagasságában kézzel ért a labdához – természetes testhelyzetről nem beszélhetünk –, de a videobírós vizsgálat a jelenetet nem ítélte meg perdöntő bizonyítéknak, így Mané találata szabályos maradt. Pár pillanattal később a Farkasok egyenlítettek, a VAR azonban lesállás miatt érvénytelenítette a gólt: Jonny Castro lábujja a támadásépítésben előrébb helyezkedett a megengedettnél. A szünet után kiegyenlített játék zajlott a pályán, de a lefújásig maradt az 1:0. A Liverpool továbbra is 13 ponttal vezet a Leicester előtt, úgy, hogy utóbbi gárda egy meccsel többet játszott riválisánál. A PL 20. fordulójának zárómeccsén a City 2:0-ra verte a Sheffieldet.

Håland a Dortmundban!

A dortmundi Borussia csapatánál folytatja pályafutását Erling Håland. A 19 éves csatár 2024 nyaráig kötelezi el magát a német egyesülethez. A Kicker szerint a BVB kihasználta a játékos szerződésében szereplő záradékot, amely 20 millió eurós kivásárlási árról szólt. A 194 centiméter magas támadó a szezonban 22 tétmeccsen 28 gólt szerzett a Salzburgban – 8-at a BL-ben –, ezzel hívta fel magára az európai élcsapatok figyelmét.

Kassai visszavonul

Visszavonult KassaiViktor bíró, aki 2008-ban olimpiai, 2011-ben BL-döntőt vezetett. Kassai 1999 óta vezetett élvonalbeli mérkőzéseket, nemzetközi szinten 2008-ban robbant be, amikor tartalékként részt vett az Eb-n, majd ő fújta a sípot a pekingi ötkarikás játékok döntőjében. A 2010-es vb-n négy meccset kapott, köztük a spanyol–német elődöntőt, egy évvel később pályafutása csúcspontjaként ő dirigálta a Barcelona–Manchester United BL-döntőt. Ebben az esztendőben a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS) a legjobb bírónak választották. Szintén sporttörténelmi jelentőségű, hogy első játékvezetőként vette igénybe a videobíró segítségét a 2016-os klub-vb-n.