2024. április 25., csütörtök

Zöldekkel veszi magát körül a kancellár

Hamarosan megalakulhat az új osztrák koalíciós kormány

Hetekig tartó egyeztetés után megegyezett az őszi előrehozott parlamenti választás győztese, a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) és a zöldeket tömörítő politikai erő, aminek eredményeként Ausztriában hamarosan megalakulhat az új koalíciós kormány. Ha a megállapodástervezetet az ökopárt januári kongresszusa jóváhagyja, szinte azonnal kezdheti a munkát Kurz kancellár (miniszterelnök) és kabinetje.

A bécsi újévi koncert záróakkordjainak elhangzása után néhány nappal a politika hangversenytermére irányul majd a figyelem Ausztriában, ahol jó eséllyel ismét a 33 éves Sebastian Kurz korábbi kancellár veszi a kezébe a karmesteri pálcát. Vezényletével kezdheti meg a munkát az új összetételű kétpárti kormány, amelybe a Kurz vezette konzervatív ÖVP mellett a Zöldek kerülhetnek be. A két párt erről a hétvégén egyezett meg, ám a koalíció csak akkor állhat össze, illetve kezdheti meg a közös munkát, ha erre a Zöldek január 4-ei kongresszusa is rábólint.

Ausztriában szeptember 29-én tartottak előrehozott parlamenti választást, mert két év után megbukott a Néppárt és a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója. (Egy hatalmas botrány miatt, amelyet az utóbbi párt akkori vezetője, Heinz-Christian Strache okozott.) A választást ezúttal is Kurz és az ÖVP nyerte (a szavazatok csaknem 37,5 százalékával), ám az abszolút többséghez szükségük volt koalíciós partnerre. Azt csak sejteni lehetett, hogy ez nem a Szabadságpárt lesz újra.

A győztesek végül az ökopárt mellett döntöttek, amely majdnem 14 százaléknyi vokssal került vissza a szövetségi törvényhozásba, ahol 26 mandátumhoz jutott. (A 183 tagú parlamentben a Néppárt 71 képviselői helyet szerzett.)

Az utóbbi bő egy hónap intenzív egyeztetéseinek eredményeként a hétvégén sikerült is megállapodniuk. Az egyezségről Kurz elmondta: a célvonalat ugyan még nem érték el, de a koalíció előtt álló nagy akadályokat sikerült elhárítani. Előzőleg pedig közölte: honfitársai azért szavaztak rá, illetve az ÖVP-re, hogy „ne nőjön az államadósság, hogy csökkentsék az adókat, és hogy következetes politikát folytassanak az illegális migráció ellen”. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a programba szeretné beemelni a Zöldek által képviselt környezetvédelmet és átláthatóságot is.

A kiszivárgott megállapodástervezetből kiderül, hogy a legfontosabb minisztériumok többségét Kurzék kaparintották meg. Az övék lesz a pénzügyi, a belügyi, a külügyi, a (mező)gazdasági és az oktatási tárca, míg a Zöldek felügyelik a környezetvédelmet, az egészség- és igazságügyet, valamint a szociális területet és az energiaszektort.