2024. március 29., péntek

Még egy idegenforgalmi rekordév

Az óév turisztikai rekordot hozott Szerbiának, ezt a vendégéjszakák száma, és vele együtt a devizabevétel is igazolja. A Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet (SZISZ) kimutatásai szerint ez az egymást követő negyedik év, amikor két számjegyű gyarapodást jegyezhettek.

A legutóbbi kimutatások szerint októberrel bezárólag 3,1 millió turista kereste fel országunkat, 8,7 millió vendégéjszakát jegyezhettünk, hét százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi időarányos időszakban.

Ez azt bizonyítja, hogy ismét rekordot döntünk – mondta Marija Labović, a SZISZ igazgatója. – Várható, hogy az év utolsó napjáig elérjük az 1,5 milliárdos bevételt. A következő évben reméljük, hogy folytatódik ez a tendencia, s erre megvan minden esélyünk, hiszen nagy infrastrukturális beruházások folynak az országban, és az idegenforgalmi központok is igyekeznek mind vonzóbbá tenni kínálatukat. Folytatni fogjuk promócióinkat, még erőteljesebben szeretnénk jelen lenni az online-világban, itthon és külföldön egyaránt.

Szerbiát leggyakrabban a környező országokból keresik fel, majd kínai, török, orosz turisták érkeznek jelentős számban. A szilveszteri ünnepek alatt is szép számú vendégre számítanak az idegenforgalmiak. Állítólag hagyományosan legtöbb turista érkezik ilyenkor Szlovéniából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából és Romániából.