2024. március 29., péntek

Szomália szerint idegen hatalom segített megtervezni a mogadishui robbantást

Szomália azt gyanítja, hogy idegen ország tervezte, vagy legalábbis segített megtervezni a szombati mogadishui robbantást, amely mintegy száz ember halálát okozta - adta hírül Twitter-üzenetében hétfőn az afrikai ország hírszerzési és nemzetbiztonsági ügynöksége, a NISA. A merénylet elkövetőjeként később az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezet jelentkezett.

A NISA tudatta azt is, hogy külföldi hírszerző ügynökségek segítségét kérték a tettesek utáni nyomozásban.

Gyanúsítható országot, vagy országokat nem nevezett meg a NISA, és nem fedte fel azt sem, hogy mely hírszerző ügynökségek segítségét kérték a robbanószerrel megrakott teherautóval elkövetett terrorcselekmény felderítésben.

A robbantás a reggeli csúcsforgalom idején történt Mogadishu nyugati felében, egy közlekedési csomópontnál, az áldozatok között legalább két török állampolgár is van.

A merénylet elkövetőjeként hétfőn este az al-Shabaab szomáliai dzsihadista szervezet jelentkezett. "A mudzsáhidok (harcosok) szombaton támadást hajtottak végre (...) török zsoldosok konvoja és az őt kísérő hitehagyott milicisták ellen" - mondta a szomáliai dzsihadisták szóvivője, Ali Mohamud Rage egy hangüzenetben.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, köztük a fővárosban, Mogadishuban is.