2024. április 24., szerda

Ivóvíz nélkül zárják az évet

Nagybecskereken a helyi önkormányzat vezetése elégedett az elmúlt évvel, különösen az beruházások terén, mivel itt indult meg az ország legnagyobb zöldmezős beruházása, a kínai gumiabroncsgyár.

A nagybecskereki városháza

A nagybecskereki városháza

Vannak, akik az esetleges légszennyezés miatt aggódnak, mások viszont azt remélik, hogy a beruházó majd a gumigyártás mellett a helyi infrastruktúrába is befektet. A város legnagyobb kommunális problémája, az ivóvízellátás azonban továbbra is megoldatlan.

Čedomir Janjić polgármester a helyi lapnak adott újévi interjújában ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy intenzíven dolgoznak a probléma megoldásán, és hamarosan ezt is leveszik a napirendről. Elmondása szerint a szerződésbe foglalt határidőket azonban a beruházó nem tartotta be, közben a víz minősége azonban szemmel láthatóan jobb, de még nem felel meg a követelményeknek. A beruházó most újabb határidőt kapott a hiányosságok elhárítására. Hogyha pedig a beruházó az újabb határidőt sem tartja be, akkor felbontják a 2015-ben aláírt szerződést, és felelősségre vonást is kilátásba helyezték. Ennek ellenére a polgármester bízik abban, hogy erre nem kerül sor.
A magas arzéntartalom miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség 2004 elején tiltotta be a vezetékes víz használatát Nagybecskereken. Ez a tilalom mindmáig érvényes. Becslések szerint az elmúlt másfél évtized alatt a becskerekiek csaknem százmillió eurót költöttek palackozott vízre.