2024. április 19., péntek

Az összefogás eredménye

Megnyílt a nőgyógyászati rendelő a horgosi egészségházban

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Horgoson az egészségházban az emeleten újonnan kialakított nőgyógyászati rendelőt. Nagy lépés ez az egészségháznak, ugyanakkor még fontosabb lépés a horgosi nők számára, akiknek ezentúl nem kell beutazniuk egy-egy vizsgálatért Magyarkanizsára.

A megnyitón a Nemzetközi Soroptimist Klub tagjai és az egészségház dolgozói is jelen voltak (Jenei Klementina felvétele)

A megnyitón a Nemzetközi Soroptimist Klub tagjai és az egészségház dolgozói is jelen voltak (Jenei Klementina felvétele)

Az, hogy sikerült a felszerelt rendelőt megnyitni, széles körű összefogás eredményeképpen valósult meg, ugyanis az egészségház támogatóra is lelt a Nemzetközi Soroptimist Klub képében. Az elnökük, Kiss Zenóbia elmondta, nagy öröm számukra, hogy ilyen nemes ügy mellé is állhattak a klub tagjai, akik maguk is mind nők, ezért hatványozottan átérzik a rendelő szükségességét, valamint azt is, milyen fontos, hogy az helyben legyen, és ne legyen szükség utazásra, hiszen így talán könnyebben rászánják magukat a vizsgálatokra.

– Felismertük annak szükségességét, hogy hosszú évek után újra legyen nőgyógyászati rendelő Horgoson, és ennek az újbóli létrejöttéhez mi is szerettünk volna hozzájárulni. Amikor a Nemzetközi Soroptimist Klubon belül előterjesztettem a hölgyeknek az ötletet, mindenki támogatott ebben engem. A sikerünket egy nagy összefogásnak köszönhetjük, ugyanis októberben szerveztünk egy jótékonysági bált, és a bevételének egy jelentős részét a rendelő felszereléseinek megvásárlására ajánlottuk fel – mondta Kiss Zenóbia.

Az átadón Gyólay Karolina, a magyarkanizsai egészségház igazgatónője is jelen volt, ugyanis a magyarkanizsai intézmény szárnyai alá tartozik a horgosi épület is. Az igazgatónő örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy sikerült megnyitniuk a rendelőt, amely legkésőbb február elsején kezdi meg a tényleges munkáját.

– A községbeli nők populációjának egyhatoda ezen a településen él a tizenöt év felettieket tekintve, akiknek természetesen elengedhetetlen a nőgyógyászati ellátás. Heti egy alkalommal két nőgyógyászunk, dr. Varbai Valéria és dr. Szabó Elvira rendel majd itt, várhatóan hétfőnként. Megelőző vizsgálatokra és gyógykezelésre is lehetőség lesz, nagy örömünkre, hiszen rendelkezünk minden kellő felszereléssel. Két forrásból sikerült ezt megvalósítani: egyrészt saját eszközeinkből, két és fél millió dinárból, másrészt a Nemzetközi Soroptimist Klub jóvoltából, amelynek köszönhetően további mintegy százötvenezer dinárt tudtunk erre a célra fordítani – mondta az igazgatónő, aki azt is megemlítette, hogy terveik között szerepel egy váróterem megnyitása is a gyermekek számára, valamint csípőultrahangot is végeznének majd számukra.

Dr. Varbai Valéria nőgyógyász a pénteki megnyitón hangsúlyozta, hogy minden olyan vizsgálat, amelynek elvégzésére Magyarkanizsán lehetőség van, most már Horgoson is elérhető lesz a páciensek számára.

– Ugyanazokat a vizsgálatokat itt helyben is elvégezzük, amiket Magyarkanizsán: megelőzés, terhesgondozás, betegségek vizsgálata és gyógyítása. A rákszűrést, az ultrahangos vizsgálatot is el tudjuk itt végezni, aminek kapcsán felhívnám a figyelmet, hogy ajánlatos rajta minden olyan nőnek évente részt vennie, akik még reproduktívak, a menopauzásoknak pedig kétévente – mondta a doktornő.

A horgosi rendelőbe minden helyi lakos bejelentkezhet, sőt a környező településen élőket is várják, amihez csupán arra van szükség, hogy időpontot kérjenek a magyarkanizsai egészségház nőgyógyászati rendelőjében, akár személyesen, akár telefonon.