2024. április 19., péntek

Erdoğan szíriai fegyvereseket küld Líbiába

Törökország több mint 8 ezer vele szövetséges szíriai ellenzéki fegyverest tervez Líbiába küldeni a nemzetközileg elfogadott, tripoli székhelyű líbiai egységkormányhoz hű milíciák megsegítésére – jelentette az al-Hadasz szaúdi televíziós csatorna szombaton, szíriai ellenzéki forrásokra hivatkozva.

Recep Tayyip Erdoğan (Fotó: Beta/AP)

Recep Tayyip Erdoğan (Fotó: Beta/AP)

Az illetékesek szerint egy 120 fős kontingens már a héten megérkezett Líbiába. A szaúdi televízió továbbá úgy értesült, hogy az újoncok toborzására négy irodát hoztak létre Afrínban, illetve er-Rai és Ahtarín északnyugat-szíriai városokban, amelyek Törökország és a vele szövetséges helyi ellenzéki csoportosulások uralma alatt állnak. Az al-Hadasz állítása szerint a Líbiába küldendő harcosok kiválogatását az Ankara támogatását élvező, Murád Szultán nevű szíriai turkomán fegyveres csoport végzi.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi török csapatok Líbiába küldésének engedélyezését a nemzetközileg elfogadott kormány támogatására. Az Anadolu állami hírügynökség szombati jelentése szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) már december 30-án kész beterjeszteni az erre vonatkozó javaslatot, így az előterjesztésről már január 2-án szavazhat a török törvényhozás.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó, tobruki kormánnyal szövetséges Halífa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. A Haftar irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szombaton azt közölte, hogy csapatai tíz kilométerre megközelítették Tripoli városközpontját.

TOBRUKI HÁZELNÖK: ELFOGADHATATLAN!

Elfogadhatatlan Törökország döntése, hogy kész csapatokat küldeni Líbiába, mert egy ilyen lépés nem kívánt beavatkozást jelentene egy baráti ország belügyeibe – jelentette ki Agila Száleh Ísza, a kelet-líbiai Tobrukban működő parlament házelnöke szombati ciprusi látogatása során.

A Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szemben álló tobruki parlament vezetője Demetrisz Szillurisz ciprusi házelnökkel közös közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták, hogy Ankara cselekedetei feszültséget szítanak, és destabilizálják a régiót.

Ísza leszögezte, hogy Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnöke nincs felhatalmazva arra, hogy önhatalmúlag egyezségeket kössön, mivel a líbiai kormányzat működéséről szóló megállapodás értelmében ehhez szüksége van a kilenctagú elnöki tanács egyhangú hozzájárulására, valamint a parlament jóváhagyására is. Ísza szerint Erdoğan török elnök visszaélt Líbia megosztottságával és azzal, hogy Tripolit „terrorista csoportok” kerítették hatalmukba. Hozzátette: így tudta elfogadtatni a megállapodásokat azzal a céllal, hogy beavatkozhasson Líbia belügyeibe.

CONTE: TOVÁBB RONTANA A HELYZETEN

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombaton tartott év végi sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy megpróbálta lebeszélni a török elnököt a líbiai katonai beavatkozásról. Az olasz miniszterelnök szerint az ENSZ támogatását élvező, Tripoliban székelő líbiai egységkormánynak nyújtandó török katonai segítség következménye csak a helyzet további romlása lenne, ami újabb civil áldozatokkal járna. Conte a támogatásáról biztosította a 2020 elején Berlinbe tervezett Líbia-konferenciát. Kijelentette, hogy Olaszország a háttérben intenzív diplomáciai tevékenységet folytat.