2024. április 19., péntek

Szerbia 2025 – egy élhetőbb és jobb országért

Az államfő magasabb fiztéseket és nyugdíjakat ígért

Élhetőbb és jobb országot teremtünk, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő a Szerbia Palotában, a Szerbia 2025 nevet viselő beruházási terv bemutatásakor, szombaton.

A kormányfő és Aleksandar Vučić államfő közösen mutatta be a Szerbia 2025 elnevezésű programot, azt a fejlesztési és beruházási tervet, amelyet az elkövetkező öt évben valósítana meg a jelenlegi hatalom.

– A program kiemelten foglalkozik az ország szegényebb régióinak felzárkóztatásával, a pénzügyi piac elmélyítésével, de ugyanilyen fontos az oktatási reform, a közvállalatok felerősítése, és a fenntartható gazdaság is – mondta Ana Brnabić, majd kifejtette, hogy a beruházási tervet valamivel kevesebb mint 14 milliárd euróból szándékozzák megvalósítani, ezt az eszközt pedig részben a költségvetésből, részben nemzetközi hitelekből teremtenék elő. – A tervet jól átgondoltuk és az nem fogja veszélyeztetni a makrogazdaság stabilitását. A kormány olyan testületet hoz majd létre, amely felügyeli az egyes projekteket, így tudni fogjuk minden egyes dinárról, hogy hová került.

900 eurós fizetések és 430-440 eurós nyugdíjak lehetőségéről beszélt az államfő, Aleksandar Vučić.   

– Ha 2025-ig minden előirányzott reformot sikerül megvalósítani, az átlagfizetések és a nyugdíjak is növekedni fognak – jelentette ki, majd hozzátette, a jelenlegi kormány számára az egyik legfontosabb tényező a fiatalok elvándorlásának megállítása. A hatalom 700 millió eurót szán olyan programokra, amely arra ösztönözné a fiatalokat, hogy maradjanak az országban. Amint Szerbia elnöke kifejtette, az elkövetkező öt évben kiemelten fontos szerepet kap, hogy minden háztartásban legyen vezetékes víz, rá legyen kapcsolva a szennyvízhálózatra, hogy országunkat még több autópálya szelje át, és a kevésbé fontos utak is jó állapotban legyenek.

A Szerbia 2025 program kiterjed a turizmusra, a környezetvédelemre, a szennyvíztisztítók építésére, a fiatal házaspárok számára építendő lakásokra is. További 600 millió eurót szánnak az egészségügy fejlesztésére, 5 milliárd eurót ruháznának be utak és vasutak kiépítésébe, az energetika területén 500 millió eurót fektetnének be, főként a szerbiai gázhálózat korszerűsítését tartanák szem előtt, de növelnék a gáztározók kapacitását is.