2024. április 20., szombat

Megtalálták Monika Karimanovićot

A Niš környékéről eltűnt kislányt mintegy 800 képzett szakember és önkéntesek keresték éjjel-nappal – Az emberrabló még szökésben van

Ma délután a Niš környéki Pasjača faluban megtalálták a tíz napja eltűnt Monika Karimanovićot. A lány öntudatánál van. További kivizsgálások céljából a mentőegységek elszállították. Az elrablásával gyanúsított Ninoslav Jovanovićot továbbra is nagy erőkkel keresik.

Mint ismeretes a 12 éves  Monika Karimanović tíz nappal ezelőtt az iskolába menet tűnt el Niš környékén. A bejelentést követően a rendőrség hamarosan azonosította a feltételezett elkövetőt, Ninoslav Jovanovićot, akit csak malčai borbélynak neveznek, ugyanis korábban, mielőtt megerőszakolta volna áldozatait, lenyírta a hajukat. A 42 éves férfi tavaly januárban szabadult a börtönből 12 év után, ahol nemi erőszak elkövetése miatt raboskodott.

A rendőrség a bejelentést követően azonnal nagy erőkkel kezdett kutatni a szökésben lévő gyermekrabló és pedofil után, átkutatták a Niš, Knjaževac és Zaječar környéki falvakat. A kutatást nehezíti, hogy nagyon sok az üres ház. A  terület bejárásának negyedik napján Malča falu közelében, egy sátorban egy hálózsák mellett a  rendőrség talált egy hátizsákot, ami feltételezhetően a kislányé. Ekkor fordult a rendőrség a lakossághoz, hogy aki látja a férfit, jelentse. Egy bejelentés nyomán, miszerint a férfi a kislánnyal Malčaból Knjaževac felé gyalogolt a síneken, átkutatták a város környéki házakat és kiderült, hogy három ingatlanba is betört valaki és élelmet vitt el. Az egyik istállóban lenyírt hajat is találtak, feltételezhetően a kislány haját. Egy helybeli arról beszélt a rendőrségnek, hogy vasárnap a malčai borbély vizet kért tőle.

 A 600 fős rendőri csapathoz a BIA emberei is csatlakoztak, emellett vadászok és önkéntesek is keresik a kislányt. Tegnap 100 katona és nyomra vezető kutyák is csatlakoztak a keresőkhöz, emellett három taxitársaság mintegy 20 autója is beszállt a kutatásba, akik ingyen szállítják azokat az önkénteseket, akik segítik a szakemberek munkáját. Az önkéntesek között vannak rádióamatőrök, vannak, akik saját drónjaikat vitték magukkal. Egyébként a bozótosok kutatása mellett helikopterek köröznek állandóan a levegőben. Tegnap a rendőrséghez és a csendőrséghez csatlakozott a katonai rendőrség is. Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség  igazgatójának közleménye szerint, noha 95 százalékban biztosak abban, hogy Ninoslav Jovanović nem hagyta el az országot, mégis kék nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene. A rendőrség igazgatója azt is elmondta, hogy minden rendelkezésre álló technikai eszközt bevetettek és a kezdetektől fogva a kutatás 24 órán át tart hőkamerákkal és egyéb eszközökkel.

Szombaton egy bejelentés érkezett a rendőrséghez, miszerint látták a malčai borbélyt. A környék átkutatása során egy fekete bugyit és egy gyermekpólót talált a rendőség, amit a feltételezések szerint a pedofil férfi vásárolhatott a kislánynak, de menekülés közben elveszítette. Nem messze ettől a helyszíntől szalámit is találtak. A környék, ahol az említett dolgokat megtalálták, szinte lakatlan, csak néhány idős ember él ott, akik elmondták, a holmi nem az övék és korábban ezek a dolgok nem voltak ott. A rendőrség szinte biztos abban, hogy a gyermekrabló hagyhatta el őket.

A rendőrség igazgatója szerint abban is biztosak, hogy Ninoslav Jovanović rabolta el a kislányt.

Az utóbbi 23 évben ez a harmadik alkalom, hogy hajtóvadászatot indítottak ellene. Először 1996-ban kutattak utána, amikor  egy nőt és  egy 14 éves kislányt erőszakolt meg. Többnapos kutatás után az erdőben és a hétvégi házakban, megtalálták és öt évre ítélték. Amikor szabadlábra helyezték egy 12 éves kislányt erőszakolt meg, akit két napig fogva tartott. Amíg szökésben volt, egy másik 12 éves kislányt is meg akart erőszakolni, de ebben egy favágó megakadályozta.

Nemi erőszak elkövetéséért valamint annak kísérletéért 15 év börtönre ítélték, amit végül a Legfelsőbb Bíróság 12 évre enyhített. A malčai borbély idén januárban szabadult a börtönből.