2024. április 24., szerda

Topolya támogatja az egyetemistáit

Hiányszakmát tanuló, és kimagasló teljesítményű egyetemisták fogadása

Topolyán az idén 87 felsőfokú tanulmányait folytató hallgató részesült a község ösztöndíjában. Az önkormányzat kiemelt támogatást juttat többedik éve a munkaközvetítőtől kapott információk alapján a hiányszakmákat tanuló diákoknak.

Radmila Uskoković és Topolya község idei egyetlen kiemelt ösztöndíjas hallgatója, az anglisztikai mestertanulmányait végző Tanja Tadić (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Radmila Uskoković és Topolya község idei egyetlen kiemelt ösztöndíjas hallgatója, az anglisztikai mestertanulmányait végző Tanja Tadić (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idén a matematikai, az anglisztikai és a germanisztikai tanulmányaikat folytató hallgatók számára volt lehetőség a kiemelkedő ösztöndíjazásra. Az idén csupán egy hallgató, Tanja Tadić tett eleget ennek az elvárásnak, az együttműködési szerződést ünnepi fogadás keretében látta el kézjegyével Kislinder Gábor községi elnök. A mestertanulmányainak végén járó egyetemista hallgatótól megtudtuk, hogy ugyan vannak tapasztalatai fordítóként is, de szívesen látná magát valamelyik községbeli iskola tanáraként, mint ahogy azt az együttműködési szerződés is előirányozza a diplomázása után öt éven keresztül.

– Az Európa Kollégium lakójaként nagyon elégedett vagyok, hiszen a feltételeink kiválóak, és minden lehetőséget megkapunk a tanuláshoz. Nem érzem azt, hogy nehéz lett volna eleget tenni a községi ösztöndíj feltételeinek – tudtuk meg Topolya község idei évi hiányszakmát tanuló, egyik kiemelt hallgatójától. Kislinder Gábor egyszeri, 30 ezer dináros pénzjutalomban részesítette még a vegyészeti tanulmányait folytató, kiváló egyetemistát, a karađorđevói Milan Bursaćot is, akinek a tanulmányi átlaga a korábbi szemeszterben is 10-es volt.

Radmila Uskokovićtól, az ösztöndíjakkal foglalkozó Társadalmi Tevékenységek Osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy diákok még az idei évben kézhez kapják az ösztöndíjak első két, novemberi és decemberi részletét.

– Az 5000 dináros községi ösztöndíjra elsősorban a magasabb átlaggal rendelkezők jogosultak, azok a diákok, akik egyébként is mindent megtesznek a siker érdekében. A hiányszakmákat tanuló kiemelt ösztöndíjasok 12 ezer 500 dinárt kapnak, az ő átlagukat nem vesszük figyelembe. Az egyetemisták általában kiforrott célokkal rendelkeznek az életükre nézve. Vannak persze olyanok is, akik itthon képzelik el a jövőjüket, de többen nem. Így például az egyik német nyelvi tanulmányait folytató, kiváló eredményekkel büszkélkedő hallgató is, aki nem szerette volna elkötelezni magát, és nem igényelte a község kiemelt ösztöndíját – nyilatkozta Radmila Uskoković, aki elmondta azt is, hogy jövőre az elképzelések szerint kedvezőbb elbírálásban részesülnek azok a diákok is, akik nem érték el a község által meghatározott tanulmányi átlagot, de javuló tendenciát mutat az eredményük.