2024. április 16., kedd

Meghallgatásra, empátiára vágynak

Ünnepekkor is hívható az SOS Telefon – Gyors segítségnyújtás krízishelyzetekben

Főként a magány, a kilátástalanság, a gyors élettempó és a rossz életkörülmények miatt hívják a téli ünnepek alatt a telefonos lelkisegély-szolgálatot a 024/553-000-as telefonszámon. A szabadkai SOS Telefon Egyesület szakmunkatársai ebben az időszakban is gyors segítséget és tanácsadást nyújtanak azoknak, akik lelki problémákkal küzdenek. A telefonon működő pszichológiai elsősegély részleteiről Boris Telečki okleveles pszichológus, az egyesület munkatársa beszélt lapunknak. Mint elmondta, az ünnepi időszakban mindig emelkedik a hívások száma.

– Mindennap 17 és 22 óra között üzemel az SOS Telefon, amit az ünnepek alatt is hívhatnak azok, akiknek szükségük van segítségre. Munkatársaink pedagógusi, pszichológusi végzettséggel rendelkeznek, emellett felkészítő tanfolyamon vettek részt. Minden napra másvalaki van beosztva. Telefonszámunkat mindenki hívhatja, aki különböző mentális krízisben van, elsősorban Szabadka város területéről, de mindazok tárcsázhatnak, akiknek lelki segélyre van szükségük – részletezte Boris Telečki.

Megértésre, támaszra lelhet az, aki kilátástalannak tartja helyzetét.

– Sok magányosan élő idős ember telefonál hozzánk, emellett a családi erőszak áldozatainak hívása is számos. A reményvesztettek hívnak, akik kétségbeestek, kilátástalannak látják a helyzetüket és tehetetlenséget éreznek. Legtöbbször olyanokról van szó, akik egyedül érzik magukat és meghallgatásra, empátiára alapuló beszélgetésre vágynak. Fontos kiemelni, hogy az anonimitás garantált, nem szükséges, hogy bemutatkozzanak, és a vonal túlsó végén dolgozó személy sem adja meg a nevét. Főleg krízisbeavatkozásra fókuszálunk, hogy az adott pillanatban segítséget nyújthassunk a sürgős eseteknél. Útba igazítunk mindenkit, hogy folyamatos, intézményes lelki támogatásban részesülhessenek – mondja a szakember.

Sok idős személynek kiköltöztek a gyermekei külföldre, emiatt az ünnepeket egyedül töltik, de a szegénység és a rohanó világ is sokszor depresszióhoz vezethet, illetve kihathat a polgárok lelki állapotára, állítja a szakember.

– Nincs olyan támogatói hálózat, ami segítené e kihívások leküzdését. Az öngyilkosságra való hajlam esete kissé összetettebb, ugyanis itt egy hosszas depressziós betegségről van szó. Annak esetében, aki kezet emel maga ellen, hosszan tartó folyamatról beszélhetünk, az ilyen személyeknek átfogó támogatást kellene nyújtani. Sokszor hallottunk olyan felmérésekről, hogy ünnepekkor a magányos embereknél azért merül fel az öngyilkosság kérdése, mert szembe néznek a saját magányukkal, ha ezt egy depresszív gondolkodásmód előzi meg, akkor könnyebben történhet meg, hogy az illető kioltja saját életét. Elmondható tehát, hogy több faktornak kell összejátszania ahhoz, hogy ez bekövetkezzen. Nem emberközpontú társadalomban élünk, ahol az egyénnel való törődés a prioritás, és egy ilyen rendszerben minden segítő szolgálat működése fontos. Ez nagyon hiányzik mostanság, hisz az olyan dolgok élveznek prioritást, mint amilyen a pénz és a rohanás. Egy ilyen világban a gyengébbek és rászorultak nehezebben találják fel magukat – mondta a pszichológus.

A vonal már több mint húsz éve létezik. Az éves hívások száma csökkenő tendenciát mutat ugyan, de még mindig vannak előítéletek a vonallal szemben.

– Gondolom, hogy azért apadt a hívások száma, mert előtte sokan telefonáltak és megtalálták a rendszerben azokat a szolgáltatásokat, amik folyamatos támogatást nyújthatnak a számukra. Léteznek még előítéletek, sokan úgy gondolják, hogy önerőből meg tudják oldani a problémáikat, és egyfajta ellenállás tapasztalható, ugyanakkor a telefonálóknál bátorságot is észlelni a segítségkérés terén. Az elidegenedés világában a lelki támasz keresésének olyan normális folyamatnak kellene lennie, mint amikor orvoshoz fordulunk – vallja a szakember.