2024. április 20., szombat

A montenegrói parlament elfogadta a vallásszabadságról szóló törvényt

Elfogadta a montenegrói parlament péntek hajnalban a vitatott egyházügyi törvényt, azt követően, hogy az ellenzéki képviselők verekedést kezdeményeztek, és a rendőrségnek kellett őket elvezetni.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az ellenzéki Demokrata Front (DF) képviselői úgy igyekeztek megakadályozni a vitatott egyházügyi törvény elfogadását, hogy előbb palackokkal és poharakkal dobálták meg a kormánypárti képviselőket, később könnygázgránátot akartak robbantani az ülésteremben, és ököllel estek neki azoknak, akikről feltételezték, hogy igennel szavazna a javaslatra. A termet kiürítették, a DF 18 képviselőjét a rendőrség elszállította, a többi képviselő pedig megszavazta a javaslatot.
A javaslat azért váltott ki felháborodást, mert az új törvény szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz.
A szerb ortodox egyház szerint a törvény életbe lépését követően az ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el. A Nyugat-barát kormány így akarja háttérbe szorítani a szerb egyházat - vélik. A kormány szerint erről nincs szó, bár az ország vezetése többször bírálta az egyház vezetőit azért, mert nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellé álltak.
Nemcsak a törvényhozásban volt azonban vita. Podgorica utcáin több százan tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, a rendőrség kordonnal zárta körbe a parlament épületét, hogy megvédje az esetleges támadásoktól.
A valamivel több mint 600 ezres Montenegró lakosságának nagy része a szerb ortodox egyház tagja. A montenegrói ortodox egyház több évtizede igyekszik különválni, ám önállóságát a többi egyház nem ismeri el.