2024. április 19., péntek

Erdoğan hadakkal vonulna be Líbiába

Tripoli kérésére Ankara katonákat küldene az afrikai országba

Törökország katonákat küldene Líbiába. A segítséget a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérte, amely komoly veszélybe került, mivel az ellene harcoló lázadók a létét fenyegetik. Recep Tayyip Erdoğan török elnök tegnap közölte: hazája parlamentje januárban foglalkozik a fegyveresek Líbiába vezénylésének kérdésével.

A török parlament januárban napirendre tűzi katonák küldését Líbiába – jelentette ki tegnap Recep Tayyip Erdogan. A török államfő szerint a segítséget a Tripoliban működő és nemzetközileg elismert egységkormány kérte. A testületet támogató helyi fegyveresek csak az ország kis részét és Tripolit ellenőrzik, ám fő ellenségük, Khalifa Haftar tábornok onnan is ki akarja szorítani őket. Haftar és a parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) a Tobrukban működő ellenkormányt támogatja.

Az országban nagy területeket uraló tábornok áprilisban kezdte meg átfogó akcióját, amelynek célja Tripoli elfoglalása és a Fájez esz-Szarrádzs vezette líbiai egységkormány megbuktatása, szétzúzása. A hadművelet nemrég ugyan megtorpant, ám a tábornok két hete azzal fenyegetőzött, hogy hamarosan döntő támadást indít a főváros ellen.

Ankara novemberben biztonsági és katonai együttműködési megállapodást írt alá a tripoli székhelyű egységkormánnyal, kiváltva több állam bírálatát. Ennek ellenére a líbiai egységkormány és a török parlament decemberben törvénybe iktatta az egyezményt, amelynek értelmében Tripoli kérésére Ankara katonai kiképzőket, tanácsadókat, fegyvereket, felszerelést és járműveket küldhet Líbiába. A megállapodás értelmében a két fél közös hadgyakorlatokat is tarthat. Ankara külön vállalta, hogy segít a tripoli kormánynak egy védelmi erő megszervezésében.

Haftar múlt pénteken azzal fenyegetőzött, hogy ha a Szarrádzs-kormányt támogató erők nem hagyják el három nap alatt Tripolit, a parancsnoksága alatt álló sereg átfogó támadást indít a város ellen. Előzőleg az LNH harci gépei olyan raktárakat bombáztak, amelyekben a kormányerők török fegyvereket tároltak. (Ankara ugyanis korábban már küldött hadfelszerelést tripoli szövetségesének, kijátszva az ENSZ fegyverembargóját.).

Az egységkormány a minap öt országtól (Algériától, az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától, Olaszországtól és Törökországtól) kért katonai segítséget, hogy elháríthassa Haftarék kilátásba helyezett általános offenzíváját Tripoli ellen. A miniszterelnök ugyanakkor arra is sürgette a megszólított országokat, hogy hatékonyabban működjenek együtt az illegális bevándorlás feltartóztatása, továbbá az emberkereskedelem és a szervezett bűnözés elleni harc fokozása érdekében.

Líbiában Moammer Kadhafi elnök-diktátor 2011-es megbuktatása és kivégzése óta zűrzavaros a helyzet. Egymással rivalizáló fegyveres csoportok, bandák igyekeznek minél nagyobb térségekre kiterjeszteni hatalmukat. A legnagyobb és legerősebb közöttük Haftar serege, amelyet Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Oroszország támogat a konfliktusban, Szarrádzs kormányát pedig leginkább Franciaország, Katar és Törökország segíti.