2024. április 25., csütörtök

Kína sikeresen felbocsátotta legerősebb hordozórakétáját, és pályára állított egy távközlési műholdat

Kína sikeresen felbocsátotta pénteken legnagyobb teljesítményű hordozórakétáját, amely Föld körüli pályára állította az eddigi legkorszerűbb és legnehezebb kínai távközlési műholdat.

A Hosszú menetelés-5 típusú hordozórakétát az új vencsangi űrközpontból bocsátották fel, és 33 perccel később tervszerűen pályára állította az általa a világűrbe vitt, 8 tonnás Sicsien-20 távközlési műholdat - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.
A két korábbi, 2016-os és 2017-es, hajtóműproblémák miatt kudarccal végződő, illetve csak részlegesen sikeres felbocsátás után nagy várakozás előzte meg a mostani műveletet, melynek sikere nyomán Kína nagy lépést tett előre becsvágyó űrprogramja, egy Hold- és egy Mars-misszió, valamint egy saját, kínai űrállomás kiépítése felé.

Ez volt a 34. rakétafelbocsátás Kínában idén. Az Egyesült Államok 23, Oroszország 20 rakétát küldött a világűrbe 2019-ben.
Kína pénteken azt is bejelentette, hogy hétfőn két új műholdat állított Föld körüli pályára, amelyek saját fejlesztésű navigációs rendszere, a PejTou-3 magját alkotják. A Pej-Tou az amerikai GPS és az európai Galileo alternatívája lesz, mihelyt a rendszer működéséhez szükséges 24-ből a még fennmaradó utolsó két műholdat is pályára állítják. A navigációs rendszer a tervek szerint 2020 júniusában lesz működőképes.