2024. április 26., péntek

Érkezik az 5G-hálózat Szerbiába

A telekommunkációban az utóbbi évek egyik legnagyobb kihívása az 5G. Az ötödik generációs hálózatok a megszokottnál is nagyobb léptékű sávszélesség-növekedést és a késleltetés jelentős csökkenését ígérik. A telekommunikáció Szerbiában egyébként is az egyik legnyereségesebb és legsikeresebb ágazat, melybe évente több száz millió eurót fektetnek be.

Forrás: Pixabay

Forrás: Pixabay

Vladica Tintor, a Köztársasági Elektronikus Kommunikáció és Postai Szolgáltatások Ügynöksége (RATEL) igazgatója a szerbiai RTV Reggeli műsorában arról szólt, hogy idén sikerült a szolgáltatások minőségét jelentősen növelni, jövőre pedig megkezdik az 5G-hálózat kiépítését.

– Eredményeink igazán biztatóak – mondta. – A telekommunikációs ágazatban 1,7 milliárd eurós bevételt valósítottunk meg. Ez hatalmas összeg, ami az ország GDP-jének 3,5-4 százalékát teszi ki.

Az 5G-hálózatról szólva hangsúlyozta, hogy általa gyorsabb lesz az internet, de ennél talán még fontosabb, hogy hathatós támogatást nyújthat a gazdaságnak, ezen belül az autóiparnak, mezőgazdaságnak, vagy az okosváros-szerű projektumoknak. Ennek a hálózatnak az előfeltétele az optikai infrastuktúra, melynek kiépítése folyamatban van.

Leszögezte, hogy az új technológiák előretörésével párhuzamosan csökken a vezetékes telefonrendszer fontossága. Téves lenne azonban azt hinni, hogy ezáltal semmisé válik a vezetékes rendszer infrastruktúrája. Ellenkezőleg, ezt a rendszert felhasználjuk az internetre, a multimediális tartalmak közvetítésére.