2024. március 29., péntek

Drágul az autóvizsga

Nyolc ezer dinárral lesz drágább január 1-jétől az újvidéki autóiskolákban az autóvezetéshez szükséges B-vizsga, míg a többi városban változatlan marad az ára. Ezzel az autóvizsga körüli összkiadások elérik a 800 eurót, azaz megközelítőleg a 95 ezer dinárt.

Az autóiskolák indoklása szerint a népszerűtlen drágításhoz azért kellett folyamodniuk, mert nőtt az energia, az adó, a járulékok díja és a munkabér is.

Milan Mudrinić, az Újvidéki Autóiskolák Egyesületének elnöke szerint már tavaly kellett volna növelniük a díjszabást, amikor életbe lépett az új közlekedésbiztonsági szabályzat.

– Az autóiskolák önállóan döntenek a drágítás mértékéről, de én kb. 8000 dinárra teszem a drágítás mértékét. A legutóbbi árkiigazítás 2012-ben volt, amikor beléptünk az ÁFA-rendszerbe. Az üzemanyag literje akkor 108 dinárba került, most meg 160. Gondjaink vannak az oktatókkal is, mert hiány van belőlük, ezért béremeléssel kell stimmulálni  itthonmaradásukat. Kezdeményezzük továbbá, hogy az állam helyezzen vissza bennünket az oktatási tevékenysébe, ahova tartoztunk is 15 évvel ezelőttig, így kisebb adót rónának ki ránk, és hozzáférhetőbb áron tudnánk mi is szolgáltatást nyújtani – nyilatkozta többek között Mudrinić.