2024. április 25., csütörtök

Befejeződött a Makszim Gorkij utca felújítása

A következő év elején a térfigyelőrendszert is üzembe helyezik

Kedden Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Nedeljko Kovačević, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója és Predrag Radivojević, az Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója megtekintették a Makszim Gorkij utca felújított útszakaszát, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

Bogdan Laban elégedettségét fejezte ki, hogy a munkálatok határidőn belül befejeződtek, ugyanis a projektum határideje eredetileg december 27-e volt.

Az útfelújítás értéke körülbelül 77 millió dinár (Fotó: Gergely Árpád)

Az útfelújítás értéke körülbelül 77 millió dinár (Fotó: Gergely Árpád)

– A beruházás értéke körülbelül 77 millió dinár. Ez a felújítás nem jöhetett volna létre, ha nincs a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság, amely a pénzeszközöket biztosította. A Strossmayer utca és a Radić fivérek utca közti szakaszon végre úgy halad a közlekedés, ahogy kell. Balra forduló sávokat hoztunk létre, így a közlekedésbiztonság sokkal magasabb fokon van, mint korábban volt. Egy tízéves projektumról van szó, amelyet gyorsan és hatékonyan felújítottunk, majd az igazgatóság támogatásával meg is valósítottunk – nyilatkozta a polgármester.

Nedeljko Kovačević a sajtó képviselőinek elmondta, hogy minden olyan beruházást támogatnak, amelyek fontosak az önkormányzatok számára. Az igazgatóságnál felismerték, hogy Szabadka számára milyen jelentős ez a projektum, ezért is támogatták. Az igazgató a végeredményt látva elégedettségét fejezte ki. Hozzátette, hogy januárban új pályázatot írnak ki, s reméli: Szabadka újabb projektumot nyújt be, amit támogathatnak.

Predrag Radivojević, Nedeljko Kovačević és Bogdan Laban (Fotó: Patyi Szilárd)

Predrag Radivojević, Nedeljko Kovačević és Bogdan Laban (Fotó: Patyi Szilárd)

Predrag Radivojević a munkálatok részleteit ismertette. Elmondta, hogy azok hat hónapig tartottak, és ez alatt az idő alatt többek között új jelzőlámpákat állítottak fel, és új útburkolati jeleket festettek fel, valamint a gyalogjárdát biztonsági korláttal látták el. Felhívta a figyelmet, hogy az utca a városközpont legforgalmasabb útszakasza, ezért azt a munkálatok ideje alatt sem zárhatták le teljesen, hanem forgalom alatt dolgoztak. Az igazgató elmondása szerint a legnagyobb problémákat a föld alatti kábelek jelentették, amelyeknek nem mindegyike szerepelt a tervrajzokon. A projekt keretében új térfigyelőrendszert is kiépítenek, amely még nem készült el teljesen.

– Minden kész a kamerák kivételével. Az optikai kábeleket lefektettük, a kamerák tartószerkezeteit felszereltük. A belügyminisztérium azt kérte, hogy a rendszer legyen teljesen kompatibilis az ő rendszerükkel. Ezt rögtön a következő év elején meg is tesszük – mondta Predrag Radivojević.