2024. április 25., csütörtök

Választás előtti manőverezés

A szocialisták a haladókkal, az ellenzék legtöbbje senkivel

A Szerbiai Szocialista Párt elnöksége felhatalmazta Ivica Dačić pártelnököt, hogy megkezdje a tárgyalásokat Aleksandar Vučićtyal, a Szerb Haladó Párt elnökével a két párt 2020 tavaszán megtartandó parlamenti választásokon való együttes részvételéről. A szocialisták elnöksége egyhangúlag támogatta Ivica Dačić javaslatát, hogy a párt választási koalícióra lépjen jelenlegi koalíciós partnerével. A döntést a következőképpen indokolták meg a párt közleményében: „A haladókkal való koalíció és az együttműködés Aleksandar Vučićtyal tökéletes volt az elmúlt hét évben. Az együttműködés Szerbia fejlődését és a nemzeti, valamint az államérdekeket szolgálta. Ennek a kiváló együttműködésnek az alapját az Aleksandar Vučić és az Ivica Dačić közötti kiemelkedő személyes kapcsolatok teremtették meg.”

Közben az ellenzéki pártok egy tetemes része kitart amellett, hogy bojkottálja a választásokat. Erre az álláspontra helyezkedik a Néppárt is, és döntését nem másítja meg, közölte a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Vuk Jeremić pártelnök, aki szerint a választásokig már nem válnak jobbá a feltételek, így azokon csak a hatalmi pártok, valamint az álellenzéki pártok vesznek részt. A Szövetség Szerbiáért pártkoalíciót alkotó pártok mindegyike kitart emellett az álláspont mellett.

Másként vélekedik a bojkottról Aleksandar Šapić, a Szerb Patrióta Szövetség elnöke, aki kifejtette: „A sport világában, ahol számos tapasztalatot szerzett, senki nem győzedelmeskedett úgy, hogy otthon ücsörgött.” Egyetlen érv sem szól a bojkott mellett, nyomatékosította a NIN hetilapnak nyilatkozva Šapić, kiemelve: nem világos, hogy vajon miként tenné jobbá az emberek életét az ellenzéki választási bojkott. Ami a választási feltételeket illeti, azok immár több mint 25 éve egyetlen egyszer sem voltak igazságosak, tette hozzá.

Hasonló az álláspontja Milan Stamatovićnak, az Egészséges Szerbia elnökének és Čajetina polgármesterének, aki úgy véli, ha bojkottálná a választásokat, éppen a polgárokat hagyná cserben, akik korábban többször is támogatták szavazatukkal a helyi választásokon. Ezzel összefüggésben Šapić és Stamatović két napja együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek értelmében a helyhatósági választásokon koalícióban indulnak. Egyébként a Stamatović vezette párt a Szövetség Szerbiáért egyik alapítója. Az N1 tv-nek nyilatkozva Stamatović azt mondta, hogy nem érzi magát árulónak, egyszerűen nem támogathatja a pártszövetség választotta utat és módszereket, mivel azokat károsnak tartja a polgárok szempontjából.