2024. április 24., szerda

Az igazolt hiányzás is hiányzás

A PISA-felmérés szerint a szerbiai tanulók maradnak a legtöbbet távol az iskolától

Nemrég a PISA-tesztek eredményei kapcsán felmerült, hogy a szerbiai tanulók többet hiányoznak, mint európai társaik. Ennek alapján a szerbiai diákok 41 százalékának van igazolatlan hiányzása, és 61 százalékuk késik az órákról. A Večernje Novostiban olvashatjuk, hogy az egyik belgrádi gimnázium egyik osztálya három hónap alatt 1300 hiányzást gyűjtött össze, amelyből 20 volt igazolatlan. A tanárok szerint a nagy számú hiányzás nemcsak a végzős diákokra jellemző, hanem az alsóbb osztályokba járókra is. Leginkább ellenőrző- vagy dolgozatíráskor vehető észre a diákok távolmaradása.

Az oktatási-nevelési rendszer alapjairól szóló törvény szerint legfeljebb 25 igazolatlan hiányzása lehet egy diáknak. Ha egy tanulónak több igazolatlan órája van, az osztályfőnök köteles behívni a szülőt. Nagyobb figyelmet fordítanak az iskolakerülőre, tehát a pedagógiai-pszichológiai munkába bevonják a szülőket, a tanulót és az osztályközösséget is. Utánajártunk, hogy mi a helyzet néhány szabadkai általános iskolában és középiskolában.

Đurić Кiss Melinda, a szabadkai Október 10. Általános Iskola igazgatónője azt tapasztalta, hogy a diákok nem hiányoznak sokat. Abban az esetben nem jönnek iskolába, ha betegek vagy valamilyen tanulmányi versenyen vesznek részt. Azt tapasztalja, hogy a tanulók rendszeresen járnak iskolába.

Zombori Imre, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója szerint a tanulók a legkülönbözőbb okok miatt hiányoznak a tanításról. A leggyakoribb okok a betegség, a sportolók esetében pedig a versenyek. Úgy gondolja, jó lenne, ha a diákok kevesebbet hiányoznának. Mint kiemelte, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkentsék a hiányzások számát.

Arnold Ildikó magyartanár úgy látja, hogy a hiányzások száma osztályonként változó. Aki sportol, igazoltan hiányzik versenyek és edzőtáborok miatt. Ebben az időszakban sokan betegek, és ekkor is igazolt a hiányzás. Az igazolatlan órák pár tanulónál fordulnak elő lógás vagy szülői nemtörődömség miatt.

Takács Izabella magyartanár elmondta, hogy a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban nem jellemzőek az igazolatlan hiányzások.

– A diákok tudják, hogy be kell pótolniuk a lemaradást, ezért valóban betegség miatt hiányoznak. A sporttagozaton valamennyivel magasabb a mulasztott órák száma, mivel a sportolók felkészüléseken, edzőtáborokban vesznek részt, de természetesen ezeket a hiányzásokat az iskola, illetve a sportklub igazolja – tudtuk meg Takács Izabellától.