2024. április 19., péntek

Karácsonyi szimfóniák

Falukarácsony Bácskossuthfalván

A Szabadkai Zeneiskola szimfonikus koncertje és a falubeli gyerekek fellépése tette ünnepélyesebbé az idei Falukarácsony elnevezésű ünnepséget is Bácskossuthfalván az Id. Kovács Gyula Általános Iskola, a település helyi közössége, valamint a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete szervezésében.

A Szabadkai Zeneiskola szimfonikus zenekara és kórusa az idén is elvarázsolta a bácskossuthfalvi közönséget (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Szabadkai Zeneiskola szimfonikus zenekara és kórusa az idén is elvarázsolta a bácskossuthfalvi közönséget (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az immár hagyományosnak tekinthető rendezvény vendégelőadóit, a zeneiskola diákjaiból és tanáraiból álló szimfonikus zenekart és kórust Csikós Krisztina készítette fel, és ft. Paskó Csaba karnagy vezényelte. A bácskossuthfalviak számára páratlan zenei élményt nyújtó koncert után Paskó atyát szólaltattuk meg:

– A zeneiskolások koncertje nemcsak műfajában volt komoly, de a repertoár a „komoly” művészeknek is a dicséretére válhatna. Ugyanezt a programot hallhatta 18-án este a szabadkai közönség is a városháza dísztermében a félévzáró, illetve karácsonyi-újévi koncert címén. Ötödik éve tájolunk is a darabjainkkal, és nagyon örülök annak, hogy a féléves hatalmas munkánk eredménye nemcsak egyszer csendül fel, hanem más településeken is örömet szerezhetünk vele – tudtuk meg a karnagytól, aki elárulta azt is, hogy a települések szinte versengenek a produkcióért. Tudvalevő ugyanis, hogy egy ilyen nagyszabású koncert profi zenészek előadásában amellett, hogy katartikus élmény, bizony komoly költségvetéssel is jár. A gyerekek számára azonban elsősorban pótolhatatlan koncertélményt jelent, illetve egyeseknek bevezetőt a pódiumok világába, a zeneiskola pedig csupán útiköltség-térítést kér.

– A diákok, a zeneiskolában tanító kollégák mellett az idén egykori diákjaink, ma már professzionális előadók is velünk tartottak. Így Saša Štulić tenor, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának magánénekese, korábbi tehetséges diákunk, Borbély Jácint és Molnár Csilla szoprán, valamint Szarvas Bernadetta mezzoszoprán, továbbá Csikós Krisztina tanárnő is társult a szólóénekesekhez – mondta el Paskó Csaba, aki viccesen utalt arra, hogy a komolyzene „nem harap”, nem szabad tőle félni, és nem csak a „kiváltságosok” muzsikája.

– Megtörténhet, a mi fellépésünk nyomán döntenek úgy néhányan, hogy megtanulnak valamilyen hangszeren játszani, vagy csatlakoznak az iskolai kórushoz. És egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy jövendő nagy zenész vagy karnagy pont a mi hangversenyünk hatására, éppen innen, Bácskossuthfalváról gazdagítja majd a zenei előadók értéktárát – nyilatkozta a koncert után a zenekar karnagya, aki elárulta azt is, hogy többedik éve örömmel érkeznek a faluba, ahol tárt karokkal várják a fellépésüket. A közönség az egyházzenei művek sorában meghallgathatta egyebek mellett Camille Saint-Saëns: Karácsonyi oratóriumát, de felcsendült több nyelven is a Csendes éj dallama, valamint belengte a tornatermet a Kék Duna-keringő, Strauss Radetzky-indulója és a Perpetuum mobile című klasszikusa is. A koncert után több perces tűzijáték következett a bácskossuthfalvi iskola udvarában, forralt bor, mézes pálinka, kifli, perec és tűzijáték várta az ünneplőket.