2024. április 26., péntek

„A közös érdeklődés összeköti az embereket”

A szabadkai VM4K januártól kisérettségi-felkészítőt szervez és új programsorozatot is indít

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ tavaly áprilisban kezdte meg szerteágazó tevékenységét. Felsőoktatási képzéseknek ad otthont, továbbá sokrétű programokat szervez, amelyekkel mindenféle korosztályt megcéloz, a legkisebbektől az idősekig. Nemrég a Forum Könyvkiadó díjátadóján, a Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága döntésének értelmében, e rangos díjat a VM4K kapta meg. Az elmúlt időszakról, a további tervekről és a díjról Lovas Ildikó József Attila-díjas írót, a VM4K vezetőjét kérdeztük.

Lovas Ildikó a VM4K egyik rendezvényén

Lovas Ildikó a VM4K egyik rendezvényén

* Hogyan összegezné a VM4K eddigi tevékenységét?

Amikor elkezdtük a tevékenységünket, volt egy elképzelésem arról, mit volna jó tenni és hogyan. A különböző tematikájú közéleti esteket alapvetőnek éreztük. Arra, hogy ezeket előadás formájában szervezzük, az bátorított, hogy ennek van hagyománya a városban – gondoljunk csak a Szabad Lyceumra, vagy más hasonló jellegű rendezvényekre. Ha a város történetéről vagy a különböző kulturális szerveződésekről olvasunk, nyilvánvaló, hogy erre igény mutatkozott. Az igény pedig nem vész el, csak átalakul, más keretet, megszólalási formát igényel, de létezik. A szabadkaiak mindig is nyitottak voltak, hogy meghallgassanak tudományos, alkotói folyamatokról szóló meglátásokat, előadásokat. Ha elhisszük, hogy vidéki város vagyunk és mint ilyen, provinciális, akkor lemondunk arról a finom belső igényességről, ami ha megtépázva is, de létezik. A teljes tevékenységünk az emberekben meglévő érdeklődésre alapozódik. A bizalmat kellett kiépíteni, megszolgálni. Ezért indultunk villámcsődülettel, amit a főtérre szerveztünk, ezért volt József Attila azon két verssora. Azt szerettük volna ,,kihirdetni”, hogy közösségi házként funkcionálunk, ahova mindenki betérhet, mert megtalálhatja azt a tartalmat, ami érdekli, és hasonló érdeklődésűekkel találkozhat. A közös érdeklődés összeköti az embereket. Ebből a megközelítésből két irányt láttam, egyik a tudás átadása, a másik pedig a közösségteremtés, hogy a legkülönbözőbb korosztályok jöjjenek el és érezzék itt jól magukat. Nem emelnék ki külön eseményeket, mert mindent egyformán nagy lelkesedéssel szervezünk, a kisebb és a nagyobb lélegzetvételű rendezvényeket is. Nagy sikernek tartom azt is, hogy különböző intézményekkel sikerült felvenni a kapcsolatot és együttműködést megvalósítani. Mindennek szerves része a felsőoktatási képzés, amihez a Szekeres László Alapítvány a helyet és feltételeket biztosítja, mi pedig a tanárok és a hallgatók elvárásait teljesítjük.

* Mit tart nagy előrelépésnek?

Nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor megszerveztük az első nyári táborunkat, és kiderült, hogy ez iránt is van érdeklődés. Azután gyarapodtak a táboraink, téli-, gyerek-, kamasz- és informatika-táborokat is létrehoztunk, egész napos családi napot is szervezünk, pedagógusoknak továbbképzést és óvatosan megkezdtük azt a munkát, ami a kutatáshoz kapcsolódik. Azért óvatosan, mert ez olyan terület, ahol rengeteg a feladat, különböző elképzelések, kezdeményezések léteznek, amiben mi a magunk helyét szeretnénk megtalálni. A munkának ez a része kevésbé látványos, de nem is kell annak lennie. Az sokkal fontosabb, hogy az ezen a területen elvégzett munkának közösségi hasznosulása legyen.

Nemrég szülői levelet kaptunk, hogy jó volna, ha kisérettségi-felkészítőt szerveznénk. Engem ebben a levélben mélyen érintett az a mondat, amiben a szülő azt írta, senki sem attól fél, hogy a gyermeke nem jut be valamilyen szakra. Azért kellene a felkészítő, hogy a gyerekeink jól teljesítsenek, érjenek el jó eredményt. A levél a bizalom kifejezése volt, amit pedig külön megbecsülendőnek élek meg, az a szülői tudatosság. Ezen felbuzdulva tanárokat kerestünk fel, terem után néztünk, mert nálunk nem férünk el, így 2020. január 25-én, más helyszínen ugyan, de indul a kisérettségi-felkészítőnk. Ez semmiképpen sem váltja ki az általános iskolák felkészítőit, de a különórákat vagy magánórákat ki tudja váltani. És nem mellékes, hogy a gyerekek, akik ősztől középiskolások lesznek, megismerkedhetnek egymással, barátságok szövődhetnek, akár hatnak egymásra az előttünk álló pályaválasztási döntés vonatkozásában, tanácsot kérhetnek a tanároktól, akikkel a felkészítő folyamán ismerkednek meg. Építenünk kell az egymás iránti bizalmat, alakítanunk kell a közösségi élményt, tisztelnünk kell annak jelentőségét.

* A VM4K a Ringatótól kezdve a Nagyszülők online képzésig mindenféle korosztálynak szervez programokat. A célok közt szerepel az is, hogy minden korcsoportot megszólítsanak?

Azt éreztük, hogy erre szükség van. Meg arra, hogy senki ne érezze magát feszélyezve. Ismerős az érzés mindenkinek, amikor új helyre lép be, vagy ismeretlen közegbe, akkor feszélyezve érzi magát. A VM4K csapata azon dolgozik az első pillanattól, hogy aki eljön, az szinte azonnal otthonosan érezze magát. Amikor közösségben gondolkodunk, akkor korosztálytól függetlenül senkit sem hagyhatunk figyelmen kívül, sem a legkisebbeket, sem az időseket. Ha a téli táborunkba a nagyszülők elhozzák az unokákat, nem kell közben feltétlenül hazamenniük a csúszós utakon, itt maradhatnak a programok idején, teázhatnak, elbeszélgethetnek másokkal vagy elolvashatják az újságokat. Természetesen a legnehezebb a középiskolásokat, a fiatalokat megszólítani. Mondták is például, hogy nekik a koncertek túl korán kezdődnek, nekünk viszont a szabályokhoz kell tartanunk magunkat, nem zajonghatunk késő estig. Abban bízok, hogy az idő múlásával azok, akik kisebb koruktól kezdve részt vesznek a rendezvényeinken, saját ötletekkel állnak elő, hogy mit szeretnének, milyen programokat szervezzünk a számukra. Rózsa Zsombor a felnőtteknek műveltségi vetélkedőt, a diákoknak pedig közösségépítő játékot hozott létre, de ezt is át kell alakítani, mert máshol is vannak kvízjátékot, és nem szeretnénk szétválasztani az ilyenfajta szórakozás iránt érdeklődőket.

* Mit érez annak kapcsán, hogy a VM4K a Vajdasági Magyar Művészeti Díjban részesült?

Az, hogy a tevékenységünket díjjal értékelték, nagyon megtisztelő. Nem akarom, hogy ez a díj a vitrinben porosodjon. Kiállítjuk a klubban, ahol mindenki láthatja és ahol mi is mindig láthatjuk, mert erőt ad. Majd még kiderül hogyan, valószínűleg képzőművészek segítségét is kérjük, mi is törjük a fejünket, klubtagjaink is szoktak ötleteket adni.

* Az új évben mik lesznek az új tervek?

Minél szélesebb körben továbberősödni és odafigyelni mindenkire. Nem szabad figyelmen kívül hagyni egyetlen építő jellegű észrevételt sem. Egyelőre folytatjuk a tematikus jellegű előadásainkat. Körbejártunk különböző területeket, például az Európa és mi, valamint a Közgazdaságról másként sorozatunkkal, most a legaktuálisabb vagy leginkább divatos téma, amit mi sem hagyhatunk ki, az az, hogy a bolygónkról, a környezetvédelemről is beszéljünk. Szerintem ez foglalkoztatja az embereket, kiváltképp a fiatalokat, mert ők már ebben nőttek fel, elvárásaik vannak, amik azonban sokszor nem valós tudáson alapulnak. Beszélgetnünk kell erről, tudnunk kell, mi a valóság, mi az, ami látszólagos, és mik a tévhitek. Úgy gondolom, hogy ez egy fontos téma és jövőre ezzel is foglalkozunk. Nem is az állásfoglaláson van a hangsúly, a beszélgetéseket tartom nagyon fontosnak.