2024. április 23., kedd

Újság kerekeken

Bencsik Tibor már tizenöt éve áll az olvasók szolgálatában
Bencsik Tibor (Gergely Árpád felvétele)

Ha esik, ha fúj, ha havazik, napilapunk kézbesítői minden körülmények között kerékpárra pattannak, és küldetésüket teljesítve kézbesítik előfizetőinknek a Magyar Szót. Bencsik Tibor szabadkai lapkihordónk is így tesz, immár tizenötödik éve.

Szabadkán három lapkihordó osztja szét a Magyar Szót, ők a város három ellentétes pontján dolgoznak.

– Szeptemberig négyen dolgoztunk a város területén, de azóta csak hárman visszük szét az újságot ki-ki a maga területén. Én a makkhetesi részt járom be a kis utcákon át egészen a Sétaerdőig. Minden reggel a központból indulunk, és onnan haladunk a város pereme felé. Eddig még nem számoltam, hogy hány kilométert tettem meg összesen, de naponta körülbelül 10-12 kilométert teszek meg a biciklimmel – mondta Tibor.

A lapkihordók a pékekkel egyidőben kelnek, hogy előfizetőink még munkába indulás előtt, a reggeli kávé mellett olvashassák kedvenc rovataikat.

– Általában négykor kelek, és öt órakor vagy fél hatkor indulok. Szerdánként előbb is elmegyek otthonról, mert ekkor négy különböző újságot kézbesítek, és kicsivel több a munkám. Állandóan ugyanazt a mennyiséget viszem ki, már nem lehet a hét adott napján megjelenő számra előfizetni – vallja Tibor.

Az újság a hét hat napján kerül az olvasók asztalára, Tibor elmondta, hogy a szerdai napon van a legnehezebb dolga.

– Szerdánként több újságot viszek ki, mert a Jó Pajtást, a Mézeskalácsot és a Hét Napot is én szállítom házhoz, azonban elmondható, hogy a területem kicsit szűkült, mert kevesebb darabszámot kell kivinnem. Régebben ötven felett volt az előfizetők száma, most pedig pár számmal kevesebb van a napi csomagomban. Egyre kevesebb a fiatalabb olvasó, inkább középkorúak és az idősebbek veszik a lapot, de vállalkozásokhoz is eljuttatom, mert azok is szép számmal rendelik a lapot. Szeretik az emberek a Magyar Szót.

Tibor állandó munkaeszköze a biciklije. Ahogy mondta, ez a legpraktikusabb szállítóeszköz.

– Nem lenne kifizetődő autóval futárkodni, nincs is gépjárművem, gyalog nem tudnám utolérni magam, így marad a kerékpár, ami a legkézenfekvőbb megoldás. Igaz, mindig van rajta javítani való, most is be kellett ugranom a mesterhez, mert kilyukadt a hátsó kerekem gumija. Mindig kihívásokkal jár a kétkerekűvel végzett munka, volt olyan is, hogy letört a pedál. Gondolkodtam azon, hogy veszek egy elektromos biciklit, de nem jött össze, mert az a modell, ami a kihordóknak való, nagyon drága volt, körülbelül ezer euró. Ezen az összegen nagyon meglepődtem, de az ettől olcsóbbak nem elég strapabíróak ehhez a munkához. A kis akkumulátoros fajta gyorsan lemerül, és nem bírná ki a 2-3 óránál további szolgálatot – mondta.

Tibor valamikor a Sever villamosgépgyárban dolgozott, de az egykor sikeres vállalat időközben csődbe ment, lapkihordónk pedig 2002-ben kapott felmondást.

– Nem rossz ez a munka, már csukott szemmel is eltalálnék az olvasókhoz. Az őszi-téli időszak a legnehezebb. Ha esik a hó, hajnalban az én lábnyomom az első. A legnehezebb, ha egyszerre esik az eső és fúj a szél, akkor néha a csillagokat is lekiabálnám az égről. Pláne, ha a szél kifújja a kezemből a lapot. Esős időben műanyag zacskóba csomagolom a lapokat, de ennek ellenére néha előfordul, hogy csöpögős újságot kapnak az előfizetők. A hóval nincs nagy baj, azonban oda kell figyelnem a réteges öltözködésre, mert ha túl sok ruhát húzok, az sem jó, és az sem, ha túl keveset. Korán kell kelni, hogy mindenki időben elolvashassa a friss híreket. Kiegészítő munkának kitűnő a lapkihordás, de én ezt főállásban végzem. Azért szeretem ezt a munkát, mert itt a magam ura vagyok, reggel befejezem, és szabad vagyok egész nap. Nincs olyan felettesem, aki állandóan magyarázza, mi a teendőm. Ha végeztem, akkor otthon a ház körül tevékenykedem, a kertet rendezgetem – osztotta meg velünk Bencsik Tibor.

A postások, a futárok és a lapkihordók egyik nagy ellenségei a házőrzők és a kóbor kutyák, de Tibor nem tart tőlük.

– Figyeljünk rájuk, és így elkerülhetjük a problémákat! Sokan nem tudják, hogy az ebektől nem kell félni. Aki sok helyen megfordul, azon sok a szagminta. A kutyáknak a szaglás a legfejlettebb érzékszerve és számukra a legtermészetesebb, hogy megszagolnak valakit. Engedjük meg nekik, hogy körbeszaglásszanak bennünket és ők nyugodtan visszamennek a helyükre. Ha mérgesek és utánunk erednek, álljunk meg, szálljunk le a bicikliről és maguktól elmennek – tanácsolta lapkihordónk.

Lapkihordónk minden előfizetőnkkel megbeszéli, hogyan szeretné átvenni az újságot, hiszen minden olvasónak más és más az elvárása. Hozzá fordulhatnak abban az esetben, ha probléma adódna a lap kézbesítésével.

– Előfordult, hogy csak nyolc órakor kaptuk meg az újságcsomagot, akkor hívtak bennünket az olvasók, hiszen hiányzott a lap, de ez az eset nagyon régen volt. Igyekszünk eleget tenni és megfelelni az emberek megszokásainak. Az egyik azt kéri, hogy csöngessek be hozzá és várjam meg, míg kijön a lapért, a másik azt, hogy dobják a postaládájába a lapot. Ez esetben arra kell ügyelünk, hogy úgy helyezzük bele, hogy ne eshessen ki onnan az újság, még a sarka se látszódjon ki, nehogy felhívja magára a tolvajok figyelmét. Olyan is akad, akinek nincs postaládája. Neki légipostával, azaz a kapun átrepítve kézbesítem az újságot. Befőttes gumival összefogom, és átdobom a kapun. Eddig még mindig betaláltam – mondta mosolyogva Tibor.