2024. április 25., csütörtök

A csapat(ok)

Bármikor rám kérdeznek, mikor, hogyan lettem a Magyar Szó művelődési rovatának oly fiatalon a munkatársa, és hogyan éreztem ott magam, mindig először e rovat „csapata” jut eszembe.

1971 június elseje volt, én alig több mint huszonhárom éves, éppen csak abszolvens. Igaz, volt már némi tudósítói múltam a lapnál, sőt valami tudósítói pályadíjas is voltam, de nagyobb megtiszteltetés érhetett volna-e, mint az újvidéki rovatról (Szavics György legendás, fiatalokat indító szerkesztőjétől) mindössze húsz-egynéhány nap után átvezényelt lettem a művelődési rovatra. Élén Vukovics Géza zenekritikus főszerkesztővel, Burány Nándor író-kommentátor szerkesztővel, s aztán ott mindenkinek külön asztala Ács József festőművész-képzőművészeti kritikusnak, Fehér Ferenc költő-irodalmárnak, Szűcs Imre ugyancsak költő, de oktatásügyi felelősnek és rádiókritikusnak, Ládi István filmkritikusnak és Gerold László színikritikusnak. Külön telefon is járt Végel László író-esztétának a Kilátó, akkor Bogdánfi Sándort váltó szerkesztőjének. A rovathoz tartozóknak éreztük az akkor már nyugdíjba készülő Gál Lászlót és Majtényi Mihályt, vagy a szabad státusban levőket, többek között Brasnyó Istvánt, Kalapis Zoltánt, Németh Istvánt, Sztancsics Andrást.

Emlékszem, hogyan hozattak be még egy kecskelábú asztalt számomra is, amely szinte összeért Majtényi Panni néni lektorunk asztalával. Nekem eleinte a mindenes szerep jutott, de csakhamar a tévékritika felé, majd Geroldnak a Tanszékre való távozása után a színházi élet kísérése lett a feladatom. Talán nem tévedek, ha azt állítom, ezek az évek voltak a Magyar Szónak, s ezen belül a művelődési rovatnak is a legjobb évei. Tapasztalhattam, szinte minden rovatnak megvolt akkor a maga erős „csapata”, kezdve a külpolitikától a belpolitikán, a gazdaságin át egészen a sportrovatig, akikkel egyébként egy időben rovatértekezletünk volt minden hétfőn reggel nyolctól. És soroljam a sportosok akkori „csapatát”, Lépes Lászlót, majd Piszár József szerkesztővel az élen aztán a „mezőnyben” ábécésorrendben: Albrecht János, Árok Ferenc, Csordás Árpád, Kubát János, Nagy. Gy. József, Szántó Zoltán, Varga Tibor.