2024. április 25., csütörtök

Ehune

„Ez történt a hármas sziámi ikrekkel”..., „Ilyen lesz a McDonald’s-ban az új csomagolás”, „Így szerezz bitcoint, találós kérdések megfejtésével”, „Mutatjuk, mikor ered el az eső, óráról órára” – sajnos a magyar online médiatérben is hemzsegnek az ilyen és hasonló című hírek.

A sajátos „kórt” számos perspektívából lehet(ne) vizsgálni, de annyi alapállásban egyértelmű, szimpla marketingről van szó, a potenciális fogyasztó kíváncsiságára, ezzel pedig a klikkelések számára játszanak rá. A cím mögötti tartalom szinte mellékes, aki ugyanis rákattant, ill. rákattintott, egy halom bannert is megnyitott, azok pedig látogatottság alapján „tejelnek”.

Tetszik vagy sem, a tájékoztatás és a marketing közötti határ egyre jobban elmosódik, helyenként már meg is szűnt. Ahogyan anno a videoklip megölte a rádiós csillagot (Video killed the radio star – foglalta slágerbe 40 esztendővel ezelőtt a The Buggles), a marketing is felemészti a hírközlő médiát. Nem lepne meg hát, ha a szöveg elejei anticímek már a közeli jövőben standarddá válnának.

Amikor egyébként a Kurir, Alo és hasonló szennylapok online-felületein kezdtek elharapózni az „Evo kako, Evo kada...” indítású címek, Virág elvtárssal (velem szemben ülő Árpád kollégám szerkesztőségi körökben használatos beceneve – én egyébként előszeretettel Cvijetinnek szólítom) ezeken viháncolva azon morfondíroztunk, mi lenne, ha puszta heccből, mintegy gúnyt űzve eme gyakorlatból, alkalmasint mi is ilyen címeket adnánk. Árpinak ekkor pompás ötlete támadt az „Evo kako” magyarosítására.

Folyományaként, ha a jövőben valaki esetleg olyan címmel találkozna, mint „Ehun e, mikor lesz nyugdíjemelés”, vagy „Ehun e, mit mondott Vučić”, úgy tudnia kell, az eltulajdoníthatatlan ötlet az övé.

Hm, lehet, hogy szabadalmaztatnia kellene, szerzői jog címén ugyanis súlyos milliókat követelhetne. Már csak puszta heccből is.