2024. április 19., péntek

Az ünnepek hozták a változásokat

Nem sokkal a háborús évek után elkezdte bontogatni szárnyait napilapunk webes kiadása is

Magyarkanizsa község segítséget kér, Szibéria helyett Szerbia, Saigon helyett Horgos, Ma nyílik a Jégerdő (Újvidéken), Gusztávok lepték el Szabadkát, Emberek tízezrei aludtak az utcákon, Lila ködbe borult Szerbia, Figyelmes zentai kajakosok – csak néhány beszédes cím azok közül a címek közül, amelyek e cikk írásának pillanatában többezres olvasottságot jegyeznek a Magyar Szó honlapján (magyarszo.rs). Manapság az egyetlen vajdasági magyar napilap internetes kiadását mintegy 300 ezren keresik fel havonta, a legnépszerűbb közösségi hálózaton pedig csaknem 40 ezer követője, népszerűbb kifejezéssel élve lájkolója van az oldalnak (fb.me/magyarszo). Természetesen, hosszú út vezetett el addig, amíg ilyen eredményeket, adatokat könnyedén a papírra lehetett vetni, s ahogyan magának a Magyar Szó nyomtatott napilapnak, úgy az online kiadásnak is át kellett vészelnie a háborús időket, az azok után következő gazdasági válságot, meg kellett élnie a kisebbségi lapok fennmaradásért folytatott szinte mindennaposnak számító küzdelmeit is. A Magyar Szó honlapja egyedi Vajdaságban, már csak azért is, mert a frissnek számító információkon túl „otthont ad” a nyomtatott napilapban megjelenő írásoknak, véleményeknek, tárcáknak, riportoknak, beszámolóknak, szépirodalmi műveknek is. Ennélfogva szerepe is kettős volt, s egyelőre az is maradt: egyrészt friss, naprakész jellegű információkat közölni az olvasókkal, másrészt nem megfosztani a ma már csak interneten tájékozódó közönséget a nyomtatott lapban megjelenő minőségi írásoktól sem.

A Magyar Szó online első lépéseit tulajdonképpen még a NATO-bombázások idején tette meg, 1999-ben már létezett egy mai szemmel kezdetlegesnek számító online felület, ahova olyan cikkek is felkerülhettek, amelyek a cenzúra idején a nyomtatott napilapban aligha köthettek volna ki. A következő időszakban, a technológia egyre nagyobb térhódításával, határozottabb lett az az elképzelés, hogy a Magyar Szónak is állandó webes megjelenésre van szüksége. Az első években az online tér a válogatott írások közzétételének a helye volt, a szerkesztőség továbbra is a nyomtatott napilap készítésére helyezte a legfőbb hangsúlyt. 2003-ban már megjelent egy olyan „igazi” weboldal, melyen helyet kaptak a nyomtatott kiadás anyagai, napi szinten töltötték fel készítői az anyagokat. Új rendszerre való átállás következett be 2008-ban, a Magyar Szó webhelye ismét változott, megújult, a kor azonban halad tovább előre, így ennek a rendszernek a hiányosságai is egyre inkább megmutatkoztak idővel, még ha a tartalom folyamatosan bővült és frissült is.

Az igazi változások a Magyar Szó online körül a 2010-es években következtek be. 2010. augusztus 17-én, élve egy meglehetősen népszerű lehetőséggel, elkészült a Magyar Szó Facebook-profilja, mely a közösségi tér mások által is jól kihasznált lehetősét próbálta alkalmazni napilapunk esetében, a weboldal esetében is.

A nagyobb átalakulások, arculatváltozások mindig egy-egy ünnephez, jeles évfordulókhoz kötődtek. Kétségkívül az egyik legmeghatározóbb a 2012. december 25-én történt karácsonyi arculatváltás volt, a lap új internetes megjelenéssel ünnepelte a fennállását, majd a következő év márciusától az online lapozót is bevezettük, hogy az internet világában „rekedt” olvasók is kedvükre böngészhessék szinte szimbolikusnak számító előfizetési összegért a nyomtatott újság elektronikus mását. Természetesen, a lehetőség ma is adott, az árak sem szökkentek az égbe, így asztali gépről, laptopról, tabletről is elérhető ma is a nyomtatott Magyar Szó (részletek: shorturl.at/rKS07). A főszerkesztő az átállásról ekképp fogalmazott lapunk ünnepségén: „Friss, modern, interaktív honlapról van szó, a korábbinak is jó volt a látogatottsága – naponta nyolcezren kattintottak ránk. A lapnak lesz lapozható, internetes formája is, erre március elsejétől előfizethetnek majd az olvasók.”

Öt év után, 2017. január 1-jén ismét új kinézettel indult a honlap (magyarszo.rs), mely ezúttal már megfelelt a legaktuálisabb internetes trendeknek is, mobileszközökre is optimalizáltuk a megjelentést, mely a korábbi években állandóan kifogásolt hiányosságnak számított az olvasóktól kapott visszajelzések alapján. Jól tettük, hogy ekképp cselekedtünk, manapság ugyanis a magyarszo.rs-t már többen keresik fel okostelefonról, mint asztali számítógépről vagy laptopról.