2024. március 29., péntek

Lefektették a Török Áramlat vezetékeit a szerbiai szakaszon

Nem kevesebb, mint 403 kilométer hosszúságban lefektették a Török Áramlat vezetékének csöveit Szerbiában, mely a bolgár határtól Magyarországig húzódik. A rendszer még nem életképes, ugyanis ki kell építeni a szükséges mérőállomásokat és három csomópontot is. A tervek szerint Bulgária és Magyarország 2020 végéig befejezi a vezeték lefektetését.

A Török Áramlat Európába irányuló második szakasza évente 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd. Ebből 3,5 milliárd köbméter Bulgáriát, 2,5 milliárd Szerbiát, 6 milliárd pedig Magyarországot illeti meg. Ezenfelül 3,75 milliárd köbméter gázt Szlovákiába és Ausztriába szállítanak.

Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója a Szerbiai RTV vendégeként elmondta, az udvarnoki gáztározó kapacitásának bővítése és a rendszerre kötése mellett tervben van egy új, egymilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas tartály kiépítése is. Ugyanakkor Bajatović megerősítette, hogy nem lesz hiány gázból a téli hónapokban sem, a szállítás is folyamatos. Udvarnokon 550 millió köbméter gázt tárolnak, a szállítási utak is biztosítottak. Az igazgató szerint a közeljövőben ármódosításra sem kell számítani, mert azt nem indokolja semmi.