2024. április 25., csütörtök

Az utcáról az internetre költözik az emberkereskedelem

Szerbiában tavaly 76 regisztrált esetet jegyeztek fel, melyekben egyértelmű volt az emberkereskedelemre tett kísérlet – jelentette ki Ana Krstajić, az Unitas Alapítvány képviselője a Tanjugnak. Hozzáfűzte, hogy 2018-ban az országunkban feljegyzett esetek szinte fele szexuális kizsákmányolás volt, ám félő, hogy a valós adatok jóval sötétebb képet festenének, mivel ezekről a jelenségekről legtöbben hallgatnak.

Globális szinten az adatok még riasztóbbak, és az is megtörténik, hogy az áldozatok többször is az emberkereskedők játékszerévé válnak.

A szexuális kizsákmányolás a legelterjedtebb emberkereskedelmi forma továbbra is, mert a legnagyobb hasznot hozza Szerbiában és a világon is – mondta Krstajić.

A rendelkezésére álló adatok szerint az Egyesült Államokban tavaly csaknem 11 ezer áldozatot regisztráltak, akiknek a 70 százaléka szexuális áldozat. Második helyen a mind inkább terjedő munka jellegű kiszolgáltatottság áll, ami a migránsválsággal hozható összefüggésbe.

Az Unitas Alapítvány elsősorban felvilágosítással igyekszik felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyre, mely mindannyiunkat egyaránt érint, noha gyakran azt hisszük, minket ilyesmi nem érhet. Az alapítvány eddig csaknem 300 ezer szerbiai polgárt vont be előadásaiba, programjaiba, közöttük 75 ezer gyereket és egyetemi hallgatót. Tevékenységük során arra is ráirányítják a figyelmet, hogy milyen veszélyek leselkednek az interneten, ahova egyre inkább átkerül az emberkereskedelem az utcákról. Tájékoztató jellegű képregényt is készítettek Hálón, nem a hálóban címmel.