2024. április 26., péntek

Több figyelmet kap a média

A tartomány nem avatkozik a szerkesztéspolitikába, a rendelkezésre álló támogatások folyamatosan növekednek

Sikeres és teljesen korrekt volt az újságírók és a tartományi kormány közötti együttműködés az év folyamán, e tekintetben nem jelentkeztek semmilyen gondok – jelentette ki a média képviselőinek szervezett hagyományos, újév előtti fogadáson a kormány csarnokában, Újvidéken Dragana Milošević művelődési és tájékoztatási titkár. Tolmácsolta Igor Mirović kormányfő jókívánságait is a jövő évre vonatkozóan.

Újév előtti fogadás a tartományi kormányban (Fotó: Ótos András)

Újév előtti fogadás a tartományi kormányban (Fotó: Ótos András)

A titkár megítélése szerint a tartományi adminisztrációnak egy fontos elhatározását sikerült az elmúlt évben is bizonyítania: munkája teljesen nyomon követhető, elérhető a nyilvánosság számára. Mint közölte, lényegében a jelenlegi tartományi hatalmi koalíció –  mandátuma végéhez közeledve – elmondhatja magáról, hogy a mögöttünk álló mintegy három és fél év alatt nagy figyelmet fordított a média helyzetének javítására is, s ezt azzal az adattal támasztotta alá, miszerint az „új” kormány megalakulása előtt 15 millió dinárt kapott a tartománytól a kisebbségi tájékoztatás, ma pedig 70 milliót hagynak jóvá évente.

Változások álltak be a projektumfinanszírozási támogatások terén is, a jelenlegi mandátum előtt 264 millió dinár állt rendelkezésre, ma azonban 312 millió dinár érhető el a sajtótermékek számára. Dragana Milošević örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt időszakban sikerült talpra állítani a korábban hatalmas krízisben lévő Dnevnik napilapot, de elmondása szerint arra is büszke a tartományi vezetőség, hogy éppen a mandátuma alatt épült fel az új székház a Vajdasági Rádió és Televízió lebombázott épülete helyén.

– Vajdaság területén több mint háromszáz sajtóorgánum tevékenykedik, ez a szám is jól mutatja, mekkora szükség van arra, hogy komolyan foglalkozzunk a tájékoztatás helyzetével. A tartományi kormány azt is bizonyította négyéves mandátuma alatt, hogy nem kíván beavatkozni a média szerkesztéspolitikájába, nem mi akarjuk meghatározni, mi jelenjen meg, s mi ne. Az együttműködés kiváló volt, önök beszámoltak a tevékenységünkről, olykor kritikát fogalmaztak meg, melyet mi valamennyien az előrelépés egyik lehetőségeként, építő jellegű javaslatként éltünk meg – fogalmazott a tájékoztatási titkár.

Đorđe Vukmirović nyugdíjba vonuló tájékoztatásügyi titkárhelyettes is üdvözölte a fogadáson megjelent újságírókat, akiknek sikeres új esztendőt kívánt, és megköszönte a munkaévei alatt iránta tanusított pozitív viszonyulást.